Na troše tuku zpěníme 1/2 nasekané cibule, přidáme 1/3 rozmraženého špenátu, osolíme, chvíli podusíme, přidáme prolisovaný česnek a zahustíme vejcem a troškou mouky. Špenát necháme vychladit. Mezitím si připravíme z prsou 4 tenké řízky, rozložíme na ně většinu slaniny, na kterou pak navršíme vychladlý dušený špenát.
2
Vytvoříme závitky či balíčky, jak se to povede :-) a spíchmeme párátky nebo lépe zavážeme provázkem. Dáme je do vymazaného pekáčku péct a zhruba v polovině doby pečení na závitky pokladme zbylou anglickou slaninku. A nyní máme čas připravit si jednoduchou omáčku. Na trošce tuku opět zpěníme cibulku, přidáme zbytek špenátu, osmahneme, podlijeme asi 1/2 litrem vody, přidáme kostku masoxu a chvíli vaříme. Pak omáčku zahustíme troškou mouky rozmíchané ve smetaně.
3
Hotové závitky na talíři rozkrájíme, aby byl hezky vidět vnitřek, podáváme s italskými Gnochci, nebo s bramborovým knedlíkem, přelité omáčkou.