Z tohoto množství budou 2 záviny, proto si vše rozděíme na 2 poloviny.
2
Listové těsto rozválíme asi na 20x40 cm a ze sýra, kysané smerany a česneku vidličkou umícháme směs. Protože na potření závinu bude stačit půl vejce, tak ho v hrníčku rozmícháme a polovinu přilejeme ke směsi sýra. Středem těsta položíme plátky uzeného masa do řady za sebou, na to pomažeme sýrovou směs, lehce zaprášíme strouhankou a na to znovu položíme maso a tak opakujeme, až vše spotřebujeme. Je jedno, budeme-li končit sýrem nebo masem.
Pak lehce přehneme zbývající těsto přes sebe a závin uložíme na plech vypláchnutý vodou nebo na pečící papír přehnutými konci dolů. Pomažeme vejcem a dáme péct do vyhřátě trouby tak na 200 °C. Pečeme asi 10 min, potom zmírníme na 150 °C a dopečeme asi 10 min. Troubu nesmíme nejméně 15 min. otevírat.Závin má oproti jiným slaným závinům tu výhodu, že po nakrájení z něj nic nevypadává a dobře drží pohromadě.Jí se studený, ale nejlepší je vlažný.
Dobrý hutný závin. Sice ne moc zdravý, ale tak už to u výborných věcí často bývá :) Důležité je, že v něm nejsou žádné "problematické" suroviny, takže je ideální pro párty, kde nevíte, kdo co nejí. S tímto se velmi pravděpodobně zavděčíte všem :)
Jandy
|7. 4. 2013 14:14
výborný recept, trochu som ho upravila,kedže som nemala tavený syr, tak som do smotany nastruhala tvrdý syr / dosť vela/ a tiež čerstvú pažitku, ktorá prevoňala celý koláč, mňam....
Opravdu moc dobré, jen je potřeba nepřehnat to se sýrovou směsí. Minule, když jsem ho dělala, dala jsem jí tam v poměru k uzenému masu více a bylo to moc hutné - stačil jeden kousek a člověk byl plný :) Příště určitě uberu.
Závin byl nejlepší, co jsem kdy z listového těsta jedl. Ještě vlažný je skutečně fantastický. 1.
Jana Vencková
|16. 1. 2009 21:48
Díky za recept, zkoušela jsem dnes poprvé a dost mě nadchnul :-))...myslela jsem si, že ho budu mít na víkend k večeři, ale v podstatě jsme ho "sežrali" hned při ochutnávce, jak se povedl (respektive já sama). Takže velká jedna a určitě zařazuji do oblíbených. Dělám různé jiné slané náplně do listového těsta, ale tohle je super nápad. Pěkně se to vrství a nic nevypadává. Jen jsem měla 500 gr těsta, takže i taveného sýra jsem dala 350 gr a stejně tak moravského uzeného.
Jana Remková
|12. 7. 2008 09:34
Tak se nerozčilujte Helo,je to dobrý recept a hned jsem taky přidala jedničku,protože ho znám a vím,že je fakt dobrý.Nevím,kterou Terezu mislíte,Terezu J.? nemyslím,že by byla taková,to se někdo jen baví.
Hela -
|12. 7. 2008 08:00
Včera 11x jednička, dnes přibyla 5. To ti to Terezo opravdu dělá tak dobře ?
Oldřich Gargulák
|10. 7. 2008 20:30
Myslíte VIP? Placené služby?
Simča Sládková
|10. 7. 2008 20:21
No Oldo, takhle vpravo jsou 4 okna s názvy "diskusní forum" "fotogalerie", "blog" a čtvrtá z nich "chat" :-)
ladislava staffenová
|10. 7. 2008 18:58
Jano a už jste na ten chat přišla?Mně se to ještě nepovedlo,sice se dostanu skrz,ale pak prostě nic.Žádná reakce,a to tam je od Kovářů návod.Asi bychom to měli prubnout,až bude čas.Třeba se to všichni i naučíme :-))
Oldřich Gargulák
|10. 7. 2008 18:01
Taková jsem já. Jaký chat.
Jana Remková
|10. 7. 2008 17:27
Oldřichu,žasnu,jste ochota sama.Jindřiško,asi jste na to už přišla,že?Taky jsem na to sice přišla sama,ale těch ikonek jsem si taky hned nevšimla.Dodnes spoustu věcí nevím.Třeba,jak se dostat na chat v těchto receptech.
jindřiška ševčíková
|10. 7. 2008 11:27
Děkuji moc,ty ikonky nad fotkou jsem fakt nezaregistrovala.A dokonce se mi to i povedlo.Tak dobrou chuť.
Oldřich Gargulák
|10. 7. 2008 11:10
Zkuste na to přijít sama, systémem pokus-omyl.Já to tak dělám; PC jsou blbovzdorné-to myslím i na sebe. Až bude nejhůře, klik na pravou ikonku nad foto.
jindřiška ševčíková
|10. 7. 2008 11:01
dobrý den,můžu poprosit o radu jak se dávají recepty do oblíbených?děkuji
Gábina H
|10. 7. 2008 09:08
Ještě jsem zapomněla pochválit to balení závinu. Vypadalo to moc hezky, nic nevytékalo. Určitě využiji i u dalších receptů.
Gábina H
|10. 7. 2008 09:07
Závin byl výborný, těsto jsem dělala podle receptu Listové těsto bez překládání, taky výborné..
Danka Snášelová
|26. 4. 2008 19:17
Vyzkoušela jsem tento závin na manželovu oslavu narozenin. Výsledek - výborná česneková chuťovka. Dala jsem 3 vrstvy nádivky. Uzené jsem měla trochu větší, proto jsem i závin vytvořila o kapánek širší. A to byla chyba, protože po upečení - při krájení byly řezy o něco delší. Proto jsem je pro lepší manipulaci překrojila na půl. Na chuti to ale vůbec neubralo. Autorka má pravdu. Závin má oproti jiným slaným závinům tu výhodu, že po nakrájení z něj nic nevypadává a dobře drží pohromadě. Helo, děkuji za recept a dávám velikánskou 1.
Vlaďka Dary
|14. 3. 2008 15:49
Tož jsem také zkusila tuhle dobrotu a fakt je supr,dávám za 1!Teď jsem dopekla novou várku,aby byl mls na víkend,ale mám dojem,že se možná nedočká ani sobotního rána:-)Díky za prima recept!
Hela -
|12. 3. 2008 20:29
Ahoj Mino, musela jsem se smát tvému komentáři. Doufám, že jsi si při tom pochutnávání na mě vzpoměla! Je to, jako bys byla u mě na návštěvě - akorát sis to musela upéct sama...haha...
milena kubikova
|12. 3. 2008 19:07
tak toto je uzasna zalezitost....bola by som schopna sama zjest cely jeden zavin a mamicka druhy....este, ze mame v sebe klapku a pevnu volu....ale treba ju teda sakra velku...tu volu.....je to fajneeee
Jana Kutačová
|2. 2. 2008 19:57
Vynikající závin,dělala jsem na svou oslavu narozenin.Všichni moc chválili.o)
Jarka O.
|17. 1. 2008 17:07
Helo, nechala jsem Vám vzkaz u Strašidýlek. Jinak děti pily jako duhy, vypily půl láhve malinového sirupu s vodou:-))))))
Hela -
|17. 1. 2008 13:22
To mě překvapilo a potěšilo, že právě na tenhle recept padla vaše volba v kroužku vaření pro děti. Velmi dobře se totiž na to pije a tak ho dělám spíš na nějaké oslavy. Abych pravdu řekla, právě na vás a váš kroužek jsem myslela p. Jarko Oumarová, když jsem sem dávala recept na Strašidýlka.
Jarka O.
|17. 1. 2008 07:17
Spáchali jsme to v úterý s dětmi na kroužku vaření a chutnalo nám moc, děti posílají 1:-)
Zuzana Šindlerová
|14. 1. 2008 12:19
Nedala jsem strouhanku, jinak vše úplně stejné, ale namazala jsem směs na celou plochu, na to moravské a zamotala jako na šneky, nemá to chybu, opravdu vlažné je to super, jaké je to studené, Helo, to nevíme, protože mně to doma zblajzli málem i s pečícím papírem. Děkuji za recept a dávám rozhodně za 1*.
Anonym
|4. 1. 2008 07:21
Dělám velice podobnou směs (tedy bez strouhanky a uzeného,přidám nastrouhaný eidam či goudu a trochu majolky)a mažu na plátky veky ,pak zapékám v troubě do růžova.Bezva chuťovka.Ten závin bude určitě taky moc fajn.Česnek a sýr, to nikdy nezklame.:-) PS