ks
vejce
žloutek do těsta, bílek na potření závinů
Jablečná náplň na 1 závin:
4
ks
jablka
oloupaných a na hrubo nastrouhaných jablek
1
hrst
rozinky
omyté
1
hrst
vlašské ořechy
skořice
cukr
krupice dle chuti
2
lžíce
máslo
rozpuštěné - můžou být i plátky
1
lžíce
strouhanka
Masová náplň
uzené maso
nebo nasekané upečené
zelenina
s kouskem másla
žampiony
z konzervy
sůl
pepř mletý
podravka
Postup přípravy receptu
1
Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme ocet, žloutek, nastrouháme tuk, rozdrobíme tvaroh a zpracujeme vláčné těsto. Bochánek těsta rozkrojíme na 4 díly. Na pomoučeném vále rozválíme tence díl těsta do obdélníkového tvaru na délku plechu, šíře asi 25 cm.
2
Ten posypeme 1 lžící strouhanky, nakrájenými nebo nastrouhanými jablky, které dáme podelně doprostřed platu těsta. Jablka posypeme skořicí, cukrem, omytými rozinkami, ořechy a přidáme máslo. Opatrně přiklopíme podélně jednu a druhou stranu těsta na jablka a oba konce zahneme nahoru.
3
Závin položíme na tukem potřený a hrubou případně polohrubou moukou vysypaný plech. Takto uděláme postupně 4 záviny, které potřeme rozšlehaným bílkem a plech vložíme na trouby vyhřaté na 170 °C a pečeme 30 min. Povrch závinů má být upečený do zlatova. Jablečnou náplň můžeme nahradit masovou náplní.