RADA: 10 rad, jak skladovat potraviny, aby se tak rychle nekazily
Nikdy víčka nepovoluji. Zavařování není o tom, že by ve skleničce zůstal přetlak. Při vaření samozřejmě přetlak vzniká, ale ten ohřátý vzduch unikne přes víčko ven. Vidíte, že když zavařujete a máte skleničky pod vodou, tak z nich unikají bublinky. A o to jde. Pak, když se to ochladí, vzniká ve sklenicích podtlak, který drží víčko "přicucnuté"
Tak to je naprostý nesmysl, který vznikl překroucením faktu, že rozmrazené houby se rychle kazí
20 roků houby jen mrazím, dokonce teď na internetu to říkal mykolog, že to lze tak dělat, jen už si nepamatuju adresu. Ještě jsem nenašel zmrazenou toxickou houbu. Samozřejmě je dělám i jinak ( v láku , v sádle a pod.).
houby mi pění ikdyž jsem povolila víčko,je to v pořádku nebo už ted jsou zkažené???
A to se jako zavařuje na sucho ? Ničím to nemám zalívat ? Díky
http://bovinky.blogspot.cz/2013/06/zavarovani-zampionu.html Malé žampiony se očistí a ve smaltované nebo aluminiové nádobě s trochou jedlé sody povaří, pak se dá svrchní hnědý povlak lehce sloupnouti. Očištěné žampiony vaříme pak ve vodě, kam jsme přidali .....
http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce
Víš proč se vaří, dusí?!...když houba zmrzne stává se toxickou....i jedlá....tepelnou upravou před zmrznutím se tomu zabrání....nevypadá sice tak dobře, ale má to svůj důvod holka....!
Taky jsem takhle kdysi sterilovala houby, ale teď to dělám tak, že nechám vydusit vodu a pak je dám do skleniček a steriluji 2x asi po hodině. Vydrží i několik let, pokud se nesní.
Nevím, proč při zmrazování všichni houby a hříbky ovařujete. Já je očistím, nakrájím, dám do plastové krabičky a rovnou do mrazáku. Po vyjmutí pro přípravu jídla je propláchnu v sítku. Myslím, že ovařováním ztrácejí naprosto svoji chuť. A jestli mně tam zůstane kousek jehličí, to mi vůbec nevadí. Pořád je to více hygienické než to co si nosíme ze supermarketů!!!
Děkuji panu Jaroslavovi za obsáhlé rady nám všem!!Určitě se jimi příště budu řídit,ohledně toho víčka. Jana
Houby je třeba víc napěchovat pak jsou skleničky plnější. Dělám to takhle již několik let a ještě nikdy se mi nestalo, že by se z toho stalo nějaké pyré, nebo podobně... Nevím, kde se stala chyba..( Janě Nesvadbové). Toho povolení a opětného zatáhnutí víčka se není třeba obávat, jen je to třeba udělat opravdu zatepla pomocí utěrek, chňapek...ihned při vytahování skleniček. Tím se docílí podtlaku ve skleničce (při chladnutí),který víčko vtáhne "dovnitř".(Jani Remkové) :-) A soli a pepře? Jako Vlasta Burian - přiměřeně...(pro Jarču).:-)Jara1
Tak jsem to taky zkusila, asi se musí houby do skleniček trochu natlačit, aby byly po zavaření plné, někde jich mám taky míň. Rozvařené je nemám, vypadají docela dobře. Jen by bylo možná dobré upřesnit na jaké množství hub kolik soli a kolik pepře. Děkuji za recept.
Iveto,to je výborný recept,co děláte,ale myslím,že ne každý chce dělat houby na kyselo!Ikdyž já určitě,ale zkusím ty houby s paprikou a cibulí!!Jana
já zavařuju houby už mraky let,jen jedním způsobem...a to,že povařím směs hub asi 5 minutek ve slané vodě,scedím,mám už připravený nálev z Deka,cukerinu a octa.Houby dám přes noc,nebo alespoň na 4 hodinky do poloviny nálevu a nechám je nasáknout.Poté je scedím,dám do skleniček,doleju zbylým nálevem,navrch dám kolečka cibule a steriluju 20 min.na 80 stupňů.Jsou výborné,bez šlemu.
Tak jsem vyzkošela a je sice pravda,že v některých skleničkách je méně,ale asi jsem jich tam dala míň.Většina je téměř plná a jen asi 1 cm je tam houbové šťávy na dně.Víčka jsem ale neuvolňovala,jak autorka píše,ze strachu,že by se mi pak zkazily houby.Není z hub žádná kaše,jsou to opravdu kousky hub,vzhlednější,než kybych je dusila,snažila jsem se to dělat přesně podle návodu a jsem spokojená!Hodnotím za 1! Jana Remková
Hned jsem tento recept zkusila a jednu skleničku po zavaření vyzkoušela, z naplněné skleničky byla zhruba čtvrtina prázdná a zavařená směs bylo něco jako naprosto nevzhedné pyré - nebo houbový sulc- fakt to máte vyzkoušené - prosím dejte vědět, kde jsem uděla chybu---byla to klasická houbová směs- nikoli jeden druh
Tak toto neznám,a abych řekla pravdu, asi bych to sama od sebe neprubla.Ale když je vyzkoušený ,tak zkusím.Není po zavaření sklenička poloprázdná?Já je napřed trochu předvařím v osolené vodě,právě pro to, abych neměla sklep poloprázdných skleniček.Jestli ne,odpadá zbytečná práce a mytí nádobí navíc.Prosím moc o odpověď.Dík.PS
Houby na kyselo: nakrájené houby povařit v osolené vodě 5 min., během vaření sbírat pěnu, po uvaření slít a propláchnout, po vychladnutí plnit do skleniček, já dávám na dno jen kolečko cibule. Zalít vychladlým svařeným lákem (třeba jako na okurky) a sterilovat 15 min.
Mooooc děkuji za tento recept!Přítel se za chvíli vrátí z hub a vím,že má zase plný koš a v mražáku už na nic jiného nemám místo,a tak jsem chtěla tady najít nějaké řešení a vy jste mi tady spadla z nebe!!! Nebyla jsem si jistá,jestli mám houby předvařit a vidím,že nemusím.Tak moc děkuji a hned i známkuji!Za 1!! Nemáte ještě recept na zavařené houby na kyselo? Hulova.Remkova@seznam.cz předem děkuji! Jana