Omyté kuřecí maso dáme se zeleninou, rozmáčknutými stroužky česneku, bobkovým listem a kuličkami koření do hrnce, přilijeme zhruba 0,5 - 3/4 litru vody a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí masa na mírném plameni, kdy očištěnou zeleninu vyndáme z vývaru o něco dříve, aby byla na skus. Po změknutí masa vývar scedíme a obereme maso od kostí.
V jiném hrnci si rozpustíme máslo, které posypeme hladkou moukou, přidáme i muškátový květ dle chuti a za stálého míchání si vymícháme světlou jíšku, kterou zalijeme za stálého míchání scezeným vývarem. Přivedeme k varu a provaříme, dle chuti polévku ochutíme solí a pepřem, přidáme obrané maso, které jsme si pokrájeli se zeleninou na menší kousky a polévku můžeme ještě naředit vývarem či vodou do požadované hustoty polévky.
Do polévky nakonec vmícháme jemně pokrájenou celerovou nebo petrželovou nať a můžeme podávat. Kdo má rád v polévce krutony, může jimi polévku doplnit přímo na talíři.