pepř mletý
tymán a pepř - když nebude, nic se nestane
Postup přípravy receptu
1
Připravíme si hrnec s trochou oleje a necháme zahřát na plotně. Přidáme cibuli nakrájenou na 1/2 kolečka a děláme tak dlouho, dokud cibule není minimálně sklovatá (měla by mít podobu až lehounce dohněda). Než se nám udělá cibule, omyjeme a natrháme špenát, (rukou, nikoliv nožem) který když je cibule hotová, do ní přidáme.
2
Stáhneme oheň a špenát jen podusíme, aby především zmenšil svůj objem a vešel se nám do pekáčku a pustil zbytečné tekutiny, děláme tedy tak 5 minut s pokličkou na mírném ohni a občas promícháme. Poté hrnec i s pokličkou odstavíme a necháme odležet. Mezitím nastrouháme na hrubo nivu a mozzarellu či eidam (na zapékání je nejlepší použít mozzarelu, která je navíc zdravější), na kostičky nasekáme česnek (netřít, jen nasekat) a rajčata neřežeme na kolečka.
3
Máme vše připraveno a můžeme začít vrstvit ingredience do pekáčku. Vezmeme pekáček, který lehce vytřeme tukem. Špenát s cibulí přendáme z hrnce do sítka a umačkáme, aby vytekla všechna voda. Obsah síta (špenát) vložíme do pekáčku a rovnoměrně rozmístíme. Na špenát klademe rajčata, poté posypeme celou plochu silně bazalkou (opravdu nešetřit - 2 velké lžíce), trochou tymiánu a barevného pepře.
4
Poté posypeme rovnoměrně česnekem, rovnoměrně posypeme nivou, zalijeme trochou smetany, nemusíme moc, asi tak 1,5 dcl a dáme zapékat přibližně na 30 minut, poté vyndáme a posypeme mozzarelou či eidamem, který necháme už jen 5 minut v troubě rozpustit. Podáváme s tmavým celozrným pečivem a s francouzskou hořčicí. Je to opravdu výborné.
Lenko, vypada ze jste se trefila do nase chute, jen 2-3 svazky spenatu se mi zda tuze malo. Co takhle pouzit mrazene spenatove listy - myslim, ze se nic nestane:-))