g
tvrdý sýr
(Ráda používám sýr přímo určený k zapékání, velmi dobře se rozpouští)
1
ks
cibule
3
dl
mléko
mouka
máslo
sůl
koření
Pašerácké (dle chuti)
Postup přípravy receptu
1
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a necháme krátce povařit v osolené vodě. Poté slijeme. Na másle necháme zpěnit cibulku a zaprášíme moukou. Zalijeme mlékem a přidáme nastrouhaný sýr. Nevaříme, pouze zahřejeme na vyšší teplotu a mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Podle chuti osolíme a přidáme koření. Květák naskládáme do zapékací mísy a zalijeme sýrovou omáčkou. Na vrch naskládáme plátky uzeniny. Pokud nám zbylo trochu sýra, můžeme ještě tím posypat vršek.
2
Pečeme zakryté v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Po dvaceti minutách můžeme zvýšit teplotu na 200 °C a necháme dopéct odkryté – šunka získá křupavou kůrčičku.
Opravdu mnamka, akorat nedavam sunku ani salam. Uvarim misto toho cerstvy spenat staci trocha a je to vyborny... Nas tatka je trosku mlsounek a 16 mes. syn taky, ale timhle jsem se zavdecila dokonce musim tohle uvarit opet... :-)
Přidala jsem do omáčky ještě i tavený sýr a byla to mňamka. Dávám jedničku.
Miloslava Odvářková
|23. 8. 2010 22:38
Výborné! Chutnalo i nejmladší dcerce, která jinak květák vůbec nejí! A výborné to bylo i studené, co se nesnědlo v poledne, o to jsme se poprali k večeři. :-D
Lenka Valentová
|20. 7. 2010 08:57
Vynikající úprava květáku, dnes budu dělat už podruhé a určitě ne naposledy. Přidávám do oblíbených receptů.
N J
|5. 1. 2010 10:30
Jde samozřejmě o 180 a 200 stupňů, vložené horní indexy označující stupně se špatně přenesly...