anglická slanina
nebo jiná, dle chuti, případně uzené maso...
sýr
dle chuti: hermelín, tvarůžky, čedar, niva, gouda, romadůr...
česnek
dle chuti
koření
nebo bylinky dle chuti
alobal
nebo pečící papír
Postup přípravy receptu
1
Starší bochník chleba, a je jedno, zda bude kulatý, šišatý nebo hranatý si pokrájíme do mřížky. Nic složitého na tom není, jen potřebujeme delší ostrý nůž a můžeme začít. Krájíme hluboké rovné zářezy asi centimetr až centimetr a půl od sebe, které nesmíme zcela dokrojit. Spodní kůrka musí zůstat neporušená, aby chléb stále držel pohromadě.
Do takto připraveného bochníku, respektive do jeho zářezů klademe libovolnou náplň. Prostě to, co nám nejvíc chutná, a tím, co zrovna naše lednice "vydá" za poklady. Kombinace zapečené uzeniny a sýrů nikdy nezklame a vůbec se nemusíme bát do zářezů vložit třeba i nudličky papriky, sekaná sušená rajčata, olivy...
3
Když máme do všech zářezů poschovávané naše "poklady" bochníček si přeneseme na alobal nebo pečící papír a pokapeme ho rovnoměrně rozpuštěným máslem s rozetřeným česnekem nebo libovolným, námi oblíbeným kořením (pozor na jeho slanost!). Bochníček pevně uzavřeme do alobalu či papíru a vložíme na plechu do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 20 - 25 minut.
4
Pak opatrně obal otevřeme (pozor na páru!) a je-li třeba dopečeme do barvy a do křupava.
5
Bochníček dáme na tác nebo talíř doprostřed stolu a každý už si sám odtrhává, kolik je mu libo :-) . Podáváme třeba i s čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty.
6
Není to nic těžkého na čas ani finance, zužitkujeme téměř vše, co jsme potřebovali spotřebovat a skvělý výsledek je vždy zaručený.