balení
těstoviny
nedoporučuji celozrnné, jídlo celé má dost vlákniny. Velké množství vlákniny zabraňuje vstřebávání v
1
balení
rajský protlak
středně velké balení nebo 2 malá
0,50
balení
řapíkatý celer
1
lžička
tymián
2
lžíce
oregáno
1
lžíce
bazalka
0,50
ks
cibule
nebo celá menší cibule
1
stroužek
česnek
5
lžíce
olivový olej
rafinovaný, ne panenský
1
špetka
pepř mletý
prostě trochu namelu :-D
1
špetka
červená chilli paprička
stačí sušená z mlýnku, s čerstvou opatrně
1
balení
sojový granulát
nebo namleté či nakrájené sojové nudličky
3
ks
rajče
200
g
sýr gran moravia
80
g
máslo
2
lžíce
hladká mouka
2
ks
mrkev
nebo 1 velká
Postup přípravy receptu
1
Dáme vařit sojový granulát (je vhodné jej vařit např. s přírodním bujónem) a těstoviny.
2
Připravíme omáčku: Nakrájíme celer a mrkev na velmi velmi jemno a cibuli. Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli, přidáme všechno koření a česnek, promícháme a přidáme celer a mrkev. Necháme dusit asi deset minut.
3
Poté přidáme rajský protlak a zcezený sojový granulát. Spojíme, povaříme a nakonec smícháme s hotovými těstovinami.
4
Připravíme bešamel - osmahneme máslo s moukou. Je ho málo, má za účel pouze dochutit.
5
Do zapékací mísy dáme půlku směsi, bešamel, polovinu nastrouhaného sýra. Nasypeme zbytek směsi, poklademe rajčaty a zasypeme zbytkem sýra. Pečeme na 200°C asi půl hodiny.