plechovka
vepřové maso ve vlastní šťávě
nebo hovězí, velká, cca 400 g
sůl
pepř mletý
mletý kmín
dle chuti
1
lžíce
majoránka
dle chuti, cca
3
stroužek
česnek
cca
1
ks
cibule
200
ml
smetana ke šlehání
nebo na vaření
3
ks
rozšlehané vejce
100
g
tvrdý sýr
například Gouda, cca
sádlo
nebo máslo na vymazání
Postup přípravy receptu
1
Uvařené těstoviny dle návodu scedíme a dáme do mísy (nebo pokrájené vařené oloupané brambory). Přidáme vepřové nebo hovězí maso ve vlastní šťávě, pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, dle chuti osolíme a okořeníme, vše dobře promícháme a přendáme do vymazaného pekáčku. Ve smetaně rozmícháme vejce a vše zalijeme, pak hned dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct dozlatova.
2
Sýr: Jemně nastrouhaný sýr přidáváme buď ihned do smetany s vejci, nebo ho použijeme těsně před dopečením na posypání a pokud nejsme příznivci sýrů, klidně ho vynecháme.
3
Po upečení podáváme s okurkou, okurkovým nebo jiným zeleninovým salátem nebo kompotem.
4
Jídlo je vhodné buď jako rychlá večeře či oběd, nebo jako rychlovka o dovolených, kdy chceme mít čas na jiné záležitosti, než je zdlouhavé vyvařování a dá se jíst i studené.
5
Do směsi můžeme přidat i zeleninu dle chuti (paprika, mrkev...).