Brambory dobře omyjeme, pozdní vykartáčkujeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Po uvaření scedíme, necháme částečně zchladnout a opatrně rozmáčkneme nebo roztrhneme, ale tak, aby byl brambor z vrchu rozbitý, ale ještě držel pohromadě.
2
Náplň je velmi variabilní, u nás je oblíbená slanina s Nivou + pepř a česnek, schwarzwaldská šunka s jemnějším sýrem, sušenými rajčaty + bylinky.
Rozmáčknuté brambory ochutíme kořením a bylinkami. Solíme dle slanosti použité náplně, kterou na brambory poklademe drobně pokrájenou. Pokud chceme verzi bezmasou, použijeme například mozzarellu, sušená rajčata, bazalku nebo tymián, oregano... Je-li náplň sušší, položíme na brambor tenký plátek másla nebo pokapeme olejem.
Vymažeme sádlem nebo olejem pekáč či zapékací mísu, kterou naplníme připravenými naplněnými bramborami a dáme zapéct do předehřáté trouby na 190 stupňů dozlatova a dokřupava.