Nejdříve si připravíme hmotu, kterou budeme následně plnit řízečky. Na kousky pokrájený rohlík rozmočíme ve smetaně než se řádně nasákne, nakrájíme na kostičky slaninu a cibulku. Část slaniny odložíme a zbytek osmahneme na pánvičce společně s cibulkou. Slaninu s cibulí přidáme do mísy s rozmačkanými rohlíky a řádně zamícháme. Dále okořeníme podle chuti a necháme chvíli odležet.
2
Mezitím si nachystáme řízky, které ořežeme a pořádně vyklepeme. Na každý řízek dáme asi lžíci uleželé hmoty a aby nám to drželo řízek spíchneme párátkem. Nachystáme si pekáč, ktretý vymažeme olejem a poklademe závitky. Plný pekáč posypeme zbytkem slaniny a zvrchu opět lehce polejeme olejem (já dávám olivový). Dáme do trouby a pomalu pečeme asi 25-30 min., podle barvy řízků uvidíme kolik času ještě potřebují.
3
Nakonec ještě všechny závitky posypeme strouhaným sýrem a necháme pár minut dojít. Nádivka, která zbyde je moc dobrá a proto ji také opeču a přidávám na talíř.
Moc dobrá nádivka, přidala jsem špetku muškátového květu a místo olivového oleje jsem pokladla bylinkovým máslem... Ani jsem nemusela maso, jen jsem pořád uždibovala tu upečenou nádivku...
Ahoj bylo to vynikající. Manželovo rodiče si moc pochutnali a manžel se jen olizoval. Místo smetany jsem dala mléko a přidala pažitku a bylo to bombastické. Děkuji za vynikající recept. dávám 1*
naprostá mňamka,celá manželova rodinka se olizovala až za ušima
Simča Sládková
|23. 3. 2009 00:02
Ještě poznámečka: Pokud by vám náááááhodou nějaký závitek zbyl, tak ho klidně nechte vychladnout a nakrájejte ho na plátky na studenou mísu - je výborný i takto.
Simča Sládková
|21. 3. 2009 14:28
Závitky byly jedinečné, máme moc rádi kuře s nádivkou, ale celé kuře už moc nekupuji. (Jeho pečení trvá zbytečně dlouho proti plátkům.) Závitky jsem nejprve osmahla na pánvi, aby se zatáhly a pak teprve dodělala v troubě. A jelikož jsem plátky měla od včera naložené v marinádě (olej + citr. šťáva + sůl + česnek), byly závitky hotové zhruba stejně rychle, jako rýže, kterou jsem v troubě také dusila. Dávám za 1!
Petra Labancová
|30. 8. 2008 18:11
Vynikajuce! Mala som tu dnes svokrovcov a jedlo malo velky uspech /dokonca svokra/tchyne si pytala recept/. Nabuduce skusim aj z morcacieho/krutiho masa. Dakujem Barborke za super recept.
Martina Pokorová
|15. 3. 2008 12:58
Jídlo bylo vynikající.Pochválila ho i babička,která přijela na návštěvu a to pracuje jako kuchařka :-).
Barbora Pflugová
|20. 5. 2006 14:46
Smetanu dávám normální na vaření, buď od Ramy, nebo ve žlutým kelímku(omáčkovou). Jsem ráda, že Vám chutnalo!!!
Zdena z JM
|16. 5. 2006 06:31
Je to vynikající.Nádivku jsem všechnu upotřebila do závitků.Na každý plátek jsem dala tak 2 lžíce a plátek jsem jen přehla a sepla párátkem.Ihned posypala sýrem a na každý závitek položila 2 plátky anglické slanina.Podlila jsem trochou vývaru. Dávám jedničku.
Jana Kutačová
|13. 5. 2006 11:37
Smetana má být sladká ,ke šlehání nebo zakysaná?Děkuji