Zbyl vám doma starší chléb a v lednici zbytky sýrů? Připravte k večeři v troubě zapečené chleby se sýrovo-vajíčkovou směsí. Skvěle se k nim hodí pikantní hořčice nebo chilli omáčka a samozřejmě zeleninový salát.
g
sýr
tvrdé a zrající (čedar, gouda, ementál, niva, hermelín...)
2
ks
jarní cibulka
1
hrst
petrželka
hladkolistá, nasekaná
2
ks
vejce
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Krajíce chleba lehce potřete olejem, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Dorůžova opečte z obou stran. Mezitím nastrouhejte nahrubo všechny sýry, jarní cibulky pokrájejte na kolečka, petrželovou nať nasekejte nadrobno. V míse vidličkou prošlehejte vejce, osolte je a opepřete. Přidejte sýry, cibulku, petrželku a dobře promíchejte.
Předpečené krajíce vyndejte z trouby, lžící na ně navršte poctivé porce sýrové směsi, vraťte je do trouby a dopečte dozlatova, trvá to asi 10 minut.
3
Tip: Do tohoto receptu spotřebujete jakékoli sýry, které lze strouhat, dochucujte je podle toho, jak moc jsou slané. Do směsi můžete vmíchat i nasekanou pažitku, koriandr, tymián, bazalku… zkrátka svou oblíbenou bylinku, která už nemusí být v té nejlepší kondici. Stejně jako chléb.