Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Můžeme použít směs sýra nebo jen jeden sýr. Naprosto podle Vaší chuti. Jen nezapomeňte, že sýr jako balkán je dost slaný a tím je potřeba snížit solení během vaření.
2
Slaninu nakrájíme na plátky.
3
Jednu celou (250 g) smetanu rozkvrdláme s lžící (polévkovou) hořčice, 1 lžící worcestrové omáčky, špetkou soli, pepře a 4 vajíčky. Lze přidat i chili podle chuti.
4
Cibuli rozkrájíme na malé kousky.
5
Mleté maso ještě pokrájejte a lehce dochuťte solí a pepřem. Jen lehce. Cibule a mleté maso osmahneme na másle. Cibule musí zesklovatět. Takže nejdříve si dejte máslo, pak osmahněte cibulku a nakonec maso. Není nutné jej hodně vařit, ještě se bude péct.
Mějte na paměti, že brambory pojmou hodně soli. Ale hlavně berte ohled na to, kolik soli již bylo použito. Na brambory rozprostřeme masovou náplň. Proložíme plátky anglické slaniny. Pak jen lehce prosypeme směsí sýra. Opět dáme brambory, pak maso a cibuli a lehce sýr. Opakujeme.
8
Na poslední vrstvu sýr jen lehce posypeme. Zbytek odložíme stranou. Dáme na 20 minut péct na 190 stupňů.
9
Po 20 minutách: Prolijeme smetanou, hořčicí a vejci a necháme péct opět na 190 stupňů dalších cca 20 minut.
10
V tuto chvilku to už u Vás musí úžasně vonět a je čas na poslední věc.
11
Poslední krok je, že zasypeme sýrem vrchní vrstvu a cca 5-15 minut pečeme do křupava. Lze využít horní spirálu trouby, kombinované ohřevy vzduchu nebo jen prostě posunout pekáček do horní polohy v troubě.
12
Servírujeme: Jako přílohu okurku či kozí rohy. Rozkrájejte na bloky a podávejte. Dobrou chuť!