Chcete si připravit chutnou a trochu netradiční večeři? Co takhle zapečené artyčoky plněné parmazánem, petrželkou a tymiánem? S rajčatovou omáčkou jsou naprosto vynikající. Uvidíte, že si tuto dobrotu velmi rychle oblíbíte.
Očistěte artyčoky: odkrojte stonek, otrhejte asi dvě třetiny listů, místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině a vydlabejte všechno chmýří uprostřed. Každý očištěný artyčok důkladně potřete citronem a dejte do mísy se studenou vodou a plátky citronu.
2
Artyčoky dejte do hrnce s osolenou vroucí vodu a vařte je 10 minut. Sceďte je a zchlaďte studenou vodou a nechte okapat. Připravte náplň: Parmazán nastrouhejte, petrželku a většinu tymiánu nasekejte. Do mísy dejte i citronovou kůru, sůl, pepř a máslo, prsty hmotu promíchejte, udělejte „drobenku“ a tou naplňte artyčoky.
V prostorné pánvi, kterou lze dát do trouby, zpěňte na troše oleje nadrobno pokrájené šalotky, přidejte nasekaný česnek, krátce orestujte a vlijte krájená rajčata. Minutu či dvě povařte, dochuťte solí a pepřem, pak do rajčatového základu naskládejte naplněné artyčoky, přidejte zbylé snítky tymiánu a dejte na 10 minut zapéct do trouby vyhřáté na 160 °C.