Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do vymaštěné zapékací mísy nebo nákypové formy. Osolíme, opepříme. Bazalku opereme, otrháme lístky. Několik si jich odložíme na ozdobení, zbylými rovnoměrně posypeme rajčata. V nízké nádobě přivedeme k varu 1 litr vody, ocet a lžičku soli. Postupně každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme sklouznout do vody.
2
Při mírné teplotě vaříme vejce asi 4 minuty. Pak je vyjmeme, necháme okapat a položíme na rajčata. Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme sýr nakrájený na kostky a za občasného míchání necháme roztavit. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a nalijeme na vejce. V předehřáté troubě (elekrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) vejce přibližně 15 minut zapékáme. Opereme petrželku, jeden snítek odložíme, zbylé usekáme a nasypeme na vejce. Ozdobíme snítkou petrželky a bazalkou. Podáváme s bagetou.