Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme v osolené vodě. Pekáček vymažeme olejem, dno vyložíme slaninou a pokud se povede, dáme trochu i na boky pekáčku. Uvařené brambory slijeme a promícháme s třemi nadrobno nasekanými stroužky česneku a trochou oleje. Poté je rozprostřeme na dno pekáčku. Na brambory rozdrobíme asi tak polovinu nivy. Omytou a nejlépe oloupanou cuketu nakrájíme na kolečka a poklademe na brambory. Posolíme, popepříme a můžeme přidat další rozličné koření. Dále nakrájíme na kolečka i rajčata a opět je rozložíme do pekáčku - na cuketu. Rajčata posypeme zbylým, opět nadrobno nasekaným česnekem, bazalkou přidáme opět sůl, pepř i další koření. Troubu rozpálíme na 200 °C a necháme péct asi tak půl hodiny. Mezitím nastrouháme eidam a smícháme s rozdrobenou nivou, čímž po půl hodine pečení pokrm posypeme a necháme ještě několik minut zapéct, sýr by měl dostat zlatavou barvu. Nakonec ještě můžeme posypat sladkou paprikou.
2
Všechny suroviny můžeme samozřejmě přidávat dle chuti i dostupného množství.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Honza
|26. 8. 2015 12:44
Velký výběr zapékacích mís: http://www.az-domacnost.cz/c/zapekaci-misy
Hanka
|17. 7. 2014 08:53
U nás by to asi neklaplo bez masa :) Tak jsem na brambory prvně ještě dala mleté maso... A výborné!!! Myslím, že budu dělat často ;)
Děkuji za recept :-*
Dělal manžel, jsem pouhým konzumentem, ale jako ňam, výýýýborný, ještě kdyby se prodávali brambory jako za mýho dětství....nemoučnou bramboru aby člověk pohledal. Moc mi to chutná, a náročnost asi nula.
nikke
|30. 4. 2013 20:27
Spoustu nápadů na cuketová jídla naleznete třeba zde http://recepty-z-cukety.cz/
laydee
|28. 9. 2011 18:57
výborný, doma mají rádí tu šťávu okolo, super!!! O:-)
tonca
|20. 12. 2010 17:38
http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU
Alena Hreusová
|4. 8. 2008 14:00
Vcelku dobrý recept. Cuketa aj rajčiny pustili dosť šťavy, takže to trošku "plávalo". S tým korením radšej opatrne, pretože provensálske korenie aj bazalka sú dosť aromatické koreniny.