trvanlivý salám
(vysočina, poličan...) nebo šunkový...
pepř mletý
nebo jiné koření či bylinky
Postup přípravy receptu
1
Středně velké až větší hlavičky žampionů očistíme a opatrně vykroutíme nebo vyřízneme nožičky z kloboučků. Nožičky pokrájíme nadrobno a dáme do misky, přidáme šlehanou sekanou (vepřovou či krůtí...), drobně nasekanou cibulku (klidně i s natí), koření... Vše dobře promícháme a kloboučky směsí naplníme. Směs zakryjeme plátkem libovolné uzeniny nebo plátkem sýra a takto připravené žampiony obalíme v mouce, vejcích a strouhance.
2
Žampiony pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova (na pomaštěném plechu je pokapeme olejem) nebo je smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
3
Podáváme s bramborovou kaší, bramborem nebo jako teplou či vychladlou chuťovku s pečivem.
4
Šlehanou sekanou (polotovar) nejradši používám čerstvou z Globusu. Sekanou můžeme vyměnit za vinnou klobásu vymačkanou ze střívka.