Slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a necháme nasucho osmažit dozlatova v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Po osmažení slaninu bez vysmaženého tuku vyndáme, do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Pokud je výpeku málo, můžeme přidat kousek másla nebo trošku oleje.
K osmažené cibuli přidáme pokrájené žampiony, nasekaný česnek a muškátový květ dle chuti a smažíme do jejich povadnutí. Poté přisypeme pokrájené oloupané brambory, přilijeme zhruba půl litru vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor.
Ponorným mixérem polévku rozmixujeme v hladký krém, který naředíme do požadované hustoty vývarem, zjemnit ji můžeme decilitrem smetany nebo ji můžeme až na talíři doplnit kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.
4
Polévku ještě můžeme dle chuti osolit nebo opepřit. Na talíři ji doplníme osmaženou slaninkou a kdo má rád v polévce krutonky, přidá jich pár také.