Z mouky, tuku, 1/2 lžičky soli a asi 5 lžic studené vody připravíme hladké těsto. Necháme je asi hodinu odpočinout. Mezitím očistíme žampiony. Nakrájíme je na plátky a podusíme na oleji. Sýr rozkrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu ušleháme s mlékem, vejci, špetkou soli, pepřem a tymiánem. Těsto rozválíme na placku. Kulatou dortovou formu vymažeme lehce tukem a vyložíme těstem. Nezapomeneme vytvarovat vyšší okraj. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Těsto posypeme strouhankou a poklademe dušenými žampiony. Zalijeme smetanovým přelivem a v předehřáté troubě pečeme dokud se nevytvoří kůrka. Ještě teplý koláč nakrájíme na dílky. Ozdobíme kousky rajčete a hned podáváme.
Výborný, zvlášť když jsem vyzkoušela variantu s česnekem a majoránkou místo tymiánu, díky za dobrý tip. Neměla jsem moc času, tak jsem použila hotové listové těsto a fungovalo jako vždy skvěle.
Ota
|5. 3. 2013 07:32
Lidé jsou obdivuhodné dostanou recept a prostě budou propagovat to co mají rády tak do originál receptu naperou česnek a majoránku no a každý to co má rád až s toho bude bramborák nebo jitrnice. :'(
Myslela jsem si, jak to bude divně chutnat, ale bylo to skvělé! Ještě hodinu jsem se olizovala ;-)
Jana Tichá
|25. 12. 2005 21:43
Je výborný. Neměla jsem kysanou smetanu - dala jsem normální, ale těsně před politím koláče jsem ji okyselila citronovou šťávou.Co se týče obměn - ráda bych ještě přidala česnek a místo tymiánu majoránku. Mám vyzkoušeno, že oboje je k houbám výborné.
Anonym
|24. 12. 2005 22:28
Ano něco jako quesche, je u nic se smetana zavárří do zhoustnuti a po mirném vychladnuti se do ni pridávají zloudky tak aby se hned nesrazily. Doplnil bych tento recept bud o cibulku at jarní nebo normální. jinak dobré,
Anonym
|19. 12. 2005 04:39
tohle mi pripomina francouzsky queche. je to moc dobre. akorat tam jeste pridavam rozslehane vajicko. a napln muzete delat z jakychkoliv surovin. davam jednicku.