ks
vepřové kotlety
bez kosti (dvě větší nebo čtyři malé)
sůl
pepř mletý
250
g
čerstvé žampiony
rozmarýn
- snítka
2
stroužek
česnek
olej
nebo sádlo na smažení
250
ml
vývar
dle potřeby, cca 200 -
solamyl (bramborový škrob)
nebo jíška
Postup přípravy receptu
1
Kotlety naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku z obou stran osmažíme zprudka dozlatova. Přidáme pokrájené žampiony, nastrouhaný česnek, kousek snítky rozmarýnu a vše ještě krátce osmažíme do povadnutí žampionů. Pak podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Vývaru nedáváme mnoho, jen tolik, aby v něm kotlety daly pohodlně a bez časté kontroly dusit. Po změknutí vyndáme snítku rozmarýnu, zahustíme troškou solamylu rozmíchaného v malém množství studené vody, krátce provaříme, případně ještě dochutíme solí (lze použít i pár kapek sojové omáčky) a pepřem.
2
Podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem, těstovinami, rýží...
3
Kromě žampionů můžeme použít i hlívu ústřičnou, hříbky, lišky, václavky... a pokud nejsme zastánci vepřového masa, dají se použít i kuřecí řízky prsní nebo stehenní, krůtí...