strouhanka
čerstvě nastrouhaná ze staršího 1,5 rohlíku či housky
sojová omáčka
nebo sůl - dle chuti
pepř mletý
- dle chuti
hladká mouka
na obalení
olej
na smažení
Postup přípravy receptu
1
Mleté maso dáme do mísy a přidáme jemně pokrájené nebo hrubě nastrouhané žampiony (200 gramů), pokrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, pepř, vejce, vodu a dle chuti buď sojovou omáčku nebo sůl (nebo v kombinaci) a vše dobře promícháme. Pak přisypeme strouhanku, opět dobře propracujeme a mokrou rukou z masové hmoty tvoříme menší placičky, které obalíme (není nutné) v hladké mouce a z obou stran osmažíme dozlatova. Po osmažení karbanátky uchováme v teple. Do výpeku nasypeme na plátky pokrájené zbylé žampiony (300 gramů) a zprudka za občasného promíchání smažíme dozlatova. Nakonec je zakápneme trochou sojové omáčky, promícháme a podáváme společně s karbanátky a bramborovou přílohou - kaše, vařený brambor, hranolky.
2
Do mleté směsi můžeme přidat i trochu bylinek nebo strouhaný zázvor.
3
Pokud chceme dělat sekanou, postupujeme při výrobě mleté směsi stejně, jen z ní neděláme placičky, ale šišku, kterou dáme do vymazaného pekáče, obsypeme ji pokrájenými žampiony (klidně jen na čtvrtky), podlijeme vodou, zakápneme trochou sojové omáčky a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 75 minut dozlatova za občasného podlití a přelití výpekem.