Do trouby dejte plech a nechte ho předehřát na 190 °C. Do hrnce dejte borůvky, hřebíček, cukr a zvolna zahřívejte asi 10 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Trochu šťávy pak odeberte do hrnku, rozmíchejte v ní škrob a pak opět zamíchejte zpátky do borůvek. Vařte pár minut do zhoustnutí.
3
Na krém utřete žloutky s cukrem. V kastrolu zahřejte mléko, smetanu a vanilku téměř k varu. Sejměte z ohně a za stálého míchání vlijte žloutkovou směs. Zvolna pak zahřívejte a míchejte, dokud krém nezhoustne tak, že bude ulpívat na vařečce. Nechte vychladnout.
Rozválejte asi dvě třetiny těsta dokulata a vyložte jím dno a stěny dortové formy. Naplňte borůvkami. Rozválejte zbytek těsta a zakryjte jím náplň.
5
Přečnívající těsto důkladně otočte dovnitř a přitlačte. Uprostřed udělejte otvor o průměru 1 cm tak, aby mohla unikat pára. Potřete vejcem a posypejte cukrem.
6
Vložte do trouby na předehřátý plech a pečte dozlatova. Před podáváním poprašte přes sítko cukrem.