Na palačinky sníh nešleháme. Studeným mlékem zalijeme mouku, přidáme vejce, cukr, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr (můžeme přidat rum, brandy). Šleháme tak dlouho, až se přestanou dělat hrudky. Těsto má mít hustotu sladké smetany, necháme 20 minut odpočinout. Je-li po odstátí příliš husté, přidáme mléko. Naběračkou těsto vyléváme na tukem vymazanou rozpálenou pánev. Palačinky musí být tenké a dorůžova upečené.
2
Plníme každý dle vlastní chuti. Některé posypu jen cukrem se skořicí.
Paráda, jen poradím
a sice totální ZÁKLAD vaření a pečení - nejprve smícháváme všechny SYPKÉ položky... Je to jendodušší a nevznikají pak hrudky. :-)
palacinka
|2. 3. 2014 12:03
:-D
Radim Kuchaříňo
|17. 1. 2014 13:49
Trochu jsem to upravil a výborné. Citronovou kůru ani vanilkový cukr jsem nedal. Místo hladké polohrubá mouka, trochu víc mléka pro řidší těsto. Doporučuji vmíchat i trochu skořice. Děkuji mějte se. <3 <:-)
ano to je pravda také jsem to zkoušel a opravdu jsou lepší s pol mouky, než-li hladké ...také mohu doporučit :-)
Blackty
|31. 3. 2013 10:13
Palacinkove testo je lepsi z polohrube mouky
Bára
|30. 3. 2013 19:49
Těsto je dobré.Povedli se mi a všichni doma se olizovali.
Veverka.
|28. 3. 2013 13:58
Jste asi taková jednodušší. :-D
Lucka
|12. 1. 2013 20:08
Těsto je skvělé. Dělala jsem palačinky dnes poprvé, právě podle vašeho receptu a povedli se báječně. :-)
Michal
|8. 1. 2013 19:33
Výborné těsto. :-) dopadlo to tak , že než jsem jednu dodělal , tak ta předešlá byla už ve mne :-D
Jana
|8. 1. 2013 17:30
Palačinky z tohoto těsta moc dobré, bez použití cukru i na slano. Doporučuji!
Martin
|4. 1. 2013 13:05
Dobrý den,tento recept nedoporuuji!! tšsto se lepí a poalu ani nejde dostat z pánviky bohužel hrůza ale když se povede dostat z pánviky tak je dobré chutově :)
Milan
|23. 12. 2012 14:57
jako nejluxusnější je, když všechny tyto základní suroviny máte doma, a když zrovna dostanete na něco podobného chuť :-) Těch očekávaných 35 minut je i s úklidem? já měl navařeno a nasmaženo za 20 :-) Bordelu celkem minimum, všechno jsem dávkoval dle oka ....
eM
|17. 12. 2012 23:17
Nevím, nevím při stejném poměru, pokud vejce působí obdobně jako mléko, tedy jako zvlhčovač směsi, by těsto mělo být hustší a nemělo by se trhat v důsledku množství mouky. :-|
Musí se zachovat poměr pevných a tekutých složek, to je základ. 8-)
Dle lidové moudrosti: více mouky znamená tužší a moučnější palačinky, více vajec naopak dělá palačinky křehčí. Málo mouky a těsto se trhá.
Pro méně zkušené více mouky nevadí lépe drží pohromadě.
Dá se dělat i od oka do mléka s vejcem, solí a cukrem přisypávat mouku a ve chvíli kdy těsto neztéká z metličky, ale spíš kape je hotovo. I při míchání těsto není tak řídké jako mléko, ale jde už vidět rozdíl hustoty.
Vše odzkoušeno a potvrzeno praxí :-| , protože opakování je matka moudrosti a dělá mistry. 8-)
Raduš J.
|20. 11. 2012 11:09
Ja jsem student! :-$
Jarka
|23. 10. 2012 08:39
Skvělé těsto,dá se i se sěhem i bez. :-)
Jiří Andrysík
|7. 10. 2012 21:48
Těsto je vynikající ! ;) Polovinu palačinek jsem udělal s nutellou, šlehačkou a malinovým pyrém. Druhou půlku palačinek jsem použil s domácí pomerančovou šťávou, vlaškými a pistáciovými oříšky. :-))
Monika Pokorna
|22. 9. 2012 11:58
Těsto je dobručké, taky plním nutellou a je to fakt moc dobré.
Udělala jsem to těsto trošku hustší , jablíčka bez jadřinců nakrájela na kolečka, namočila v těstíčku a usmažila ( tak, jak nám to dělávala naše maminka ) posypala cukrem se skořicí
Palačinky i jablíčka chutnaly moc.
A když do těsta přidáte lžíci pšeničných otrub - největší zdroj vlákniny (15,- kč v samošce) - přidávám do těst, omáček tekutin - prostě kam chci
Věřte, že už nebudete mít Vy a Vaše děti mít problémy s vyprazdňováním.
A pokud je trochu nasucho opražíte - paráda
Monika Pokorná
|16. 8. 2012 08:27
MOc dobručké, naplnila jsem nutellou a děcka zdlábli všechno: )dávám za jedna.
Vilík
|27. 5. 2012 12:32
Také jsem vyšlehala sníh..mňam :-)
meddynka
|24. 5. 2012 16:34
Proč nešlehat sníh? Jsou daleko nadýchanější. Já šlehám
Lucie
|29. 9. 2011 13:10
Tak Vám pěkně děkuji za radu... těsto řídké, palačinky se trhali, tudíž z jedné strany do zlatova, druhou stranou do koše... zůstanu u původního receptu... kdo šetří má možná za tři, ale v tomto případě zůstane hladový... :-DDD
auspuff
|17. 9. 2011 11:17
autor/ka tohoto receptu je nejspíš vlastníkem mlékáren a drůbežáren ne? :-D :-$
luptice
|2. 2. 2011 12:34
Těsto jsem vyzkoušela a je výborné....díky dávám 1 :-)
Simča Sládková
|12. 4. 2009 00:28
Mám trochu "méně vajíčkové" těsto (na 1/2 l. mléka 2 vejce a cca 250 - 300 mouky), ale úplně bez vajec si palačinky nedovedu představit. No možná to také někdy zkusím. Simča
Iva Bednarova
|2. 4. 2008 13:58
ne,vejce vubec nedavam,jednou jsem na nej neumyslne zapomnela ve spechu,a uvedomila jsem si to az kdyz jsem dosmazela posledni palacinku,jsou stejne chutne jako s vejcem,a netrhaji se.To ze je recept slozity jsem ustrelila,cetla jsem narychlo a misto snih neslehame jsem myslela ze uslehame,moje chyba,myslim ze ta veta by v receptu vubec nemusela byt. ;-).Jinak teda nenechavam testo odstat,podle me zdrzovani.
ALENA ROSENKRANZOVÁ
|1. 4. 2008 15:26
Nevím jak Vy, paní Ivo, ale já si vystačím s jednou mísou a šlehačem...Palačinky bez vajec také neznám, co může být na nich tak dobrého?
Krista
|1. 4. 2008 05:38
já mám recept z jedné staré kuchařky - na čtvrt l itru mléka 1 vejce, vše ostatní je stejné. Zdá se mi zbytečné dávat tolik vajec, dělám vždy asi litru a to bych měla dát 9 vajec? při dnešní drahotě?
Olga
|31. 3. 2008 19:08
P.Ivo, vajcia vôbec nedávate? Cesto sa netrhá? Ešte som nerobila palacinkové cesto bez vajec.
Iva Bednarova
|31. 3. 2008 13:23
ja delam palacinky jen z mleka,mouky a spetky cukru a jsou vyborne.Tenhle recept je na me prilis slozity,nechtelo by se mi s testem na palacinky tak "patlat"