Moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko, ideálně dvakrát. Citronovou šťávu vymačkáme a přelijeme přes sítko.
2
Do přesátého cukru přidáme citronovou šťávu a bílek. Polevu třeme vařečkou, dokud není hustá a bílá. Trvá to asi 15 minut. Pokud je příliš hustá, zředíme ji ještě trochou citronové šťávy.
3
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ CITRONOVÉ POLEVY:
• Poleva není hladká: Důvodem je použití nekvalitního moučkového cukru nebo jeho nedostatečné prosátí (nejméně dvakrát). I ty nejmenší hrudky cukru se ve studeném bílku plně nerozpustí a zůstanou v polevě viditelné nebo ucpávají zdobící trubičku.
• Poleva po zaschnutí praská nebo se drolí: K tomuto dochází, pokud se do polevy vpravilo příliš mnoho vzduchu během přípravy. Polevu proto nikdy nešlehejte, ale třete vařečkou po dobu 15-20 minut, dokud není hladká, hustá a bílá.
• Poleva netuhne: Nejčastěji jde o nesprávný poměr surovin ve prospěch bílku. Pokud se vám to stane, postupně přidávejte další prosátý moučkový cukr, dokud nedosáhnete správné hustoty.
4
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Když do polevy přidáte lžičku kukuřičného sirupu (glukózy), poleva bude lesklejší a pružnější.
• Bílková poleva má tendenci na vzduchu rychle houstnout a tvořit krustu. Pokud polevu nepoužijete ihned, uchovávejte ji v neprodyšné nádobě v lednici. Přetáhněte potravinářskou fólii přímo na povrch polevy, aby se zabránilo kontaktu se vzduchem a tvorbě krusty. Před dalším použitím je nutné polevu nechat dojít na pokojovou teplotu a znovu důkladně promíchat.
• Místo citronové šťávy lze použít limetkovou nebo pomerančovou šťávu.