• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Základní citronová poleva
Napište svůj komentář k receptu

Základní citronová poleva

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 132
doba přípravy: 20 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Základní citronová poleva
Základní citronová poleva
Základní citronová poleva
Základní citronová poleva
Základní citronová poleva
Základní citronová poleva
Základní citronová poleva
5fotografií
Nahrát fotku
 

V cukrařině patří tato poleva k nejpoužívanějším. Krásně drží tvar a můžete jí zdobit perníčky a sušenky, ale dá se použít i na polévání dortů.

Jednoduchá citronová poleva

Suroviny

20 porce
    • 200
      g moučkový cukr
    • 1
      lžička citronová šťáva přecezená
    • 1
      ks bílek

Postup přípravy receptu

1
Moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko, ideálně dvakrát. Citronovou šťávu vymačkáme a přelijeme přes sítko.
2
Do přesátého cukru přidáme citronovou šťávu a bílek. Polevu třeme vařečkou, dokud není hustá a bílá. Trvá to asi 15 minut. Pokud je příliš hustá, zředíme ji ještě trochou citronové šťávy.
3
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ CITRONOVÉ POLEVY: • Poleva není hladká: Důvodem je použití nekvalitního moučkového cukru nebo jeho nedostatečné prosátí (nejméně dvakrát). I ty nejmenší hrudky cukru se ve studeném bílku plně nerozpustí a zůstanou v polevě viditelné nebo ucpávají zdobící trubičku. • Poleva po zaschnutí praská nebo se drolí: K tomuto dochází, pokud se do polevy vpravilo příliš mnoho vzduchu během přípravy. Polevu proto nikdy nešlehejte, ale třete vařečkou po dobu 15-20 minut, dokud není hladká, hustá a bílá. • Poleva netuhne: Nejčastěji jde o nesprávný poměr surovin ve prospěch bílku. Pokud se vám to stane, postupně přidávejte další prosátý moučkový cukr, dokud nedosáhnete správné hustoty.
4
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Když do polevy přidáte lžičku kukuřičného sirupu (glukózy), poleva bude lesklejší a pružnější. • Bílková poleva má tendenci na vzduchu rychle houstnout a tvořit krustu. Pokud polevu nepoužijete ihned, uchovávejte ji v neprodyšné nádobě v lednici. Přetáhněte potravinářskou fólii přímo na povrch polevy, aby se zabránilo kontaktu se vzduchem a tvorbě krusty. Před dalším použitím je nutné polevu nechat dojít na pokojovou teplotu a znovu důkladně promíchat. • Místo citronové šťávy lze použít limetkovou nebo pomerančovou šťávu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Citronová poleva

Citronová poleva

Klasický recept na polevu na perníčky

Klasický recept na polevu na perníčky

Bílková poleva na perníčky

Bílková poleva na perníčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Velikonoce Vánoce Silvestr Valentýn Halloween Narozeniny a párty Piknik Jedlé dárky
Snídaně Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Syrové Dietní Děti Vegetariáni Vegani Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Citronová šťáva Moučkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zeleninový salát se sýrem a šunkou

Zeleninový salát se sýrem a šunkou

Jednoduchý jahodový koláč

Jednoduchý jahodový koláč

Francouzské kuře II.

Francouzské kuře II.

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Květáková polévka s mrkví  II.

Květáková polévka s mrkví II.

Podkova - dort

Podkova - dort

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Pečené smetanové řízky

Pečené smetanové řízky

Babičky škvarkoví šneci

Babičky škvarkoví šneci

Doporučujeme

70 minut
Vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou

Vepřová pečeně na pivu s jablečnou…

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

14
Vyběhlík
Vyběhlík
12
Sangría
Sangría
11
Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou
Tvarohové šátečky (závin…
11
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
10
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …

Zajímavé články

Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové si nesmíte nechat ujít
Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny…
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a péct. Zkuste její hruškové galetky
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a…
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i slaných receptů, které vám budou zatraceně chutnat
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i…
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
AHA.cz Deník Aha! 11.10.2025

Deník Aha! 11.10.2025

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Styl Victorie Beckham: Tyhle módní triky zaručují styl i centimetry navíc!

Styl Victorie Beckham: Tyhle módní triky zaručují styl i centimetry navíc!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Zemřela herečka Diane Keatonová (†79)

Zemřela herečka Diane Keatonová (†79)

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Kolikátého jste se narodili? Datum ovlivňuje vaši povahu

Kolikátého jste se narodili? Datum ovlivňuje vaši povahu

Další doporučené recepty:

Zaječí paštika s cibulkou
Zaječí paštika s cibulkou
Zakázaná buchta
Zakázaná buchta
Základ na jakoukoliv zeleninovou polévku
Základ na jakoukoliv zeleninovou polévku
Základní linecké těsto
Základní linecké těsto
Základní těsto na koblihy
Základní těsto na koblihy
Základní těsto na koblihy
Základní těsto na koblihy
  • Recepty.cz
  • Základní citronová poleva
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact