Silnější plátky masa opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme. Tím tak vytvoříme hlubší kapsy, které opatrně naklepeme (nemusíme, pokud nemáme plátky příliš silné), naplníme dle chuti světlým či tmavým prejtem nebo ze střívka vymačkaným jelitem či jitrnicí. Dlaní kapsy trochu zploštíme, aby neměly příliš podobu hory Říp :) .
Kapsy dle chuti (slanosti prejtu) osolíme, opepříme a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a chlebové strouhance, kterou jsme si připravili rozmixováním ne zcela tvrdého chleba (i s kůrkou). Pokud nemáme starší chléb, necháme plátky čerstvého z vrchu oschnout, jinak se nám při mixování vytvoří jakási mulda, ze které si můžeme tvarovat figurky na šachy :) .
3
Takto připravené řízky smažíme v pánvi s roztopeným sádlem nebo olejem z obou stran dozlatova. Pokud jsou kapsy silnější, smažíme je raději zvolna, aby se propekly.
4
Podáváme s bramborovou přílohou nebo chlebem, zeleninovými saláty, hořčicí, kyselou okurkou...