Do hrnce se studenou vodou dáme vařit celou očištěnou kořenovou zeleninu, kuřecí křídla (nemusí být, ale vývar je chutnější) a stroužek česneku, osolíme a opepříme. Nejlépe do mixéru (můžeme i jednotlivé ingredience nastrouhat a propracovat ručně) dáme šunku nebo šunkový salám (můžeme dát i uzené maso a uděláme tak uzené knedlíčky), česnek, celé vejce, strouhanku, trochu pepře a lžíci hladké mouky a vše rozmixujeme na hladkou a hustou hmotu. Pokud je hmota řídká (záleží na kvalitě šunky), tak přidáváme mouku do té doby než vytvoříme hmotu o konzistanci cca těsta na bramborové knedlíky. Nesolíme, protože šunka je slaná sama o sobě a byly by knedlíčky přesolené.
2
Hotovou zeleninu a maso vyndáme cedníkem z vývaru a necháme v misce prochladnout. V mohrách dlaních tvoříme běžně velké knedlíčky, které dáváme do mírně probublávajícího vývaru a necháme je cca 5 minut provařit. Mezitím nakrájíme na jemno zeleninu a obereme maso z křidélek, které také pokrájíme a vše vložíme do vývaru. Dosolíme a dopepříme dle chuti. Můžeme přidat i trochu nudlí do polévky.