plechovka
cizrna
předvařená (cca 250 g) nebo 250 g suché cizrny namočené předem na 12 hod. do vody
2
ks
brambory
1-2
1
ks
cibule
pórek
nebo jarní cibulka
rozmarýn
0,50
kostka
zeleninový vývar
+ čtvrt kostky masoxu
400
ml
voda
50
g
smetana
(nemusí být)
2
lžíce
rajský protlak
pepř mletý
petrželka
olej
1
špetka
papričky peperoncini
nemusí být
Příloha
bílý chleba
v troubě opečené kousky, předem zakapané olivovým olejem, osolené a poprášené paprikou či pepřem
Postup přípravy receptu
1
Nakrájíme bramboru na malé kousky a uvaříme ve vývaru, přidáme také najemno nasekaný rozmarýn. Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli s pórkem a přidáme cizrnu, chvíli prohřejeme a zalijeme vývarem s brambory. Pokud máme cizrnu ne z plechovky ale čerstvou, je třeba ji povařit cca hodinu, hodinu a půl. Cizrna z plechovky je již uvařená. Přidáme dvě lžíce rajčatového protlaku, smetanu, nasekanou petrželku a pepř, dochutit můžeme samozřejmě i dalším kořením či bylinkami dle vlastní fantazie. Přelijeme do misky a rozmixujeme na jemný krém, který podávame teplý s opečenou vekou či bílým chlebem.
Tak tahle polévka nemá chybu. Zasytí, zahřeje a navíc chutná skvěle. Děkuji za receptík.
Ivana Samcová
|1. 2. 2010 15:34
Paní Ivo, díky za inspiraci, s mrkví bych ji mohla taky zkusit. S protlakem byla výborná, to jen, že máme doma strávníky, kteří chtějí raději vše do sladka, ne na kyselo (i do kopračky si dávám ocet až na talíři). Ale snědli plný talíř. Zdravím. Ivana
Iva Mladenovová
|1. 2. 2010 15:00
To jsem rada ze chutnala, ja ziji v Italii takze rjacatovy protlak je jiny nez u nas, je mnohem jemnejsi a bez cukru ci soli, proste ciste rajcata, takze tam ty dve lzice ani necitite. Samozrejme protlak muzeme vynechat a pridat pro barvu i chut jednu dve mrkve, urcite neuskodi, casto je do jinych receptu s cizrnou pridavana.
Ivana Samcová
|31. 1. 2010 15:40
paní Ivo, jsem opravdu spokojená. Polévka je hodně sytá. Měla jsem ji samotnou, bez opečeného chleba, ale příště ho udělám, určitě to bude ještě lepší. Jo, to je ještě ta povánoční dieta. Po přidání protlaku, jsem přidala trošku cukru, u nás moc chuť do " kysela" moc nejde. Díky za výborný recept. Zdravím. Ivana
Ivana Samcová
|29. 1. 2010 11:56
Včera jsem si koupila cizrnu, ještě musím sehnat rozmarýn. Chtěla bych vyzkoušet teď o víkendu. Zdravím. Ivana
Iva Mladenovová
|28. 1. 2010 20:49
Ano, recept jsem pridala ja, bohuzel mi zrovna nejak nefungovalo okynko pro jmeno uzivatele a tak je z nej recept anonymni Kazdopadne zkuste, muj prvni recept ktery jsem si opravdu vypracovala sama tak at vam chutna! Zasyti a ma opravdu vyraznou chut, neni to zeleninove jidlo nad kterym vam manzele a deti ohrnou nos, alespon doufam ;-)
Pája S
|28. 1. 2010 07:15
Tento krém vypadá náramně.Cizrna je opomíjená a přitom tak dobrá.Teď, v tomto počasí určitě bodne,zahřeje a zasytí.:-)