g
nasekané ořechy
na hrubo (můžeme použít i mandle, kandované nebo sušené ovoce, prostě co kdo rád)
200
g
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
Ze všech ingrediencí vypracujeme na vále těsto, uděláme 2 válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 °C), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení ještě teplé potřít rozpuštěným máslem a obalit v cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit v chladnu.
Štolu peču podle tohoto receptu jen místo rumu do těsta dávám tresť hořké mandle . Zdá se mně to mnohem chutnější.
zuzka
|16. 12. 2014 16:56
Tak tomu bych opravdu nevěřila, výborná!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pekla jsem jí až dneska, ale obávám se jestli vydrží do Vánoc. Ořechů se mě zdálo moc, tak jsem trošku ubrala, naopak přidala arašidy v medu a místo rozinek brusinky. Příprava opravdu nenáročná! Recept mohu jen doporučit!
Kelt Havel
|23. 12. 2013 17:43
tak už mám v troubě....pak napíšu jak to dopadlo... ;-)
Stanina
|24. 11. 2011 18:10
Milé pekařinky,peču ji i mimo vánoc.Hodně kandovaného ovoce,rozinky v rumu.Je vynikající,určitě dávejte máslo,při pečení potírám 4x rozpuštěným máslem tak i po vyndání z trouby a pocukruji moučkovým cukrem.Peču i pro kamarádky,jsou spokojené.Hezké vánoce. :-)
...nesmí se péct zprudka, protože těsto je hutné a pečení trvá déle... u nás mizí ještě vlažná a Vánoc by se dočkala maximálně upečená den předem nebo hodně dobře schovaná :-D , nejraději ji máme s rozinkami nebo kandovaným ovocem, někdy přidám i citronovou kůru...
Pekla jsem jí z dvojté dávky na dnešní slavnosti a je velmi dobrá, nepotřebuje tak dlouhý čas odležení a hosti můžou přijít.
Jiří Havlíček
|20. 12. 2008 13:37
Doporučuji ji pocukrovat a potřít máslem během pečení aspoň 4x udělá nádhernou sladkou krustičku a je o 100 procet chutnější
Jiřina Zelenková
|9. 12. 2008 22:49
Doporučuji určitě máslo. Dělám každý rok ten stejný recept, jen místo sádla máslo a méně cukru a potvrzuji, že je vynikající:-)
Bahar Karaer
|5. 12. 2008 12:16
V Turecku nemame sadlo - co misto nej? Maslo nebo olej? Dekuji za radu.
Hana Kolářová
|5. 12. 2008 09:44
Rum se dává do těsta, k tomu rozinky namočené v rumu neuškodí. Těsto to snese. Co se týká mouky, patří sem opravdu hladká, z polohrubé jsem ji zatím nedělala. Jestli někdo vyzkoušíte, dejte vědět.Hanka K.
Marie Kyrianová
|4. 12. 2008 23:40
Myslím,že bude z hladké mouky. I když se to někdy zdá divné,je to tak. Nedávno jsem okusila vánočku z hladké mouky a světe div se,byla dobrá i když jsem si to neuměla představit. Jani zkus ji a uvidíš.
jana vrbova
|4. 12. 2008 19:07
Ráda bych ji upekla-nebyla-by lepší z polohrubé mouky.Děkuji
Eva Kopalová
|3. 12. 2008 17:48
Ten rum se dává do těsta nebo to je na rozinky? Tipla bych rozinky, ale je tam "Ze všech ingrediencí..."