Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od kostí.
2
Scezený vývar nalijeme do hrnce, přidáme hrubě nastrouhaný celer s mrkví, jemně nastrouhané 2-3 stroužky česneku a na tenké plátky pokrájený řapíkatý celer. Povaříme do změknutí zeleniny, dosolíme a opepříme dle chuti. Kdo rád v česnečce brambory, přidá se zeleninou i jednu střední, oloupanou a na tenké hranolky pokrájenou bramboru.
3
Do polévky s vařenou zeleninou přisypeme vařenou rýži dle potřeby (požadované hustoty), přidáme jemně nasekanou celerovou nať, obrané maso z žeber (cca 200 - 250 gramů) a česneku tolik, kolik máme v česnečce rádi, nebo si ho pak můžeme přidat přímo do talířů s nalitou horkou polévkou.