Šunkofleky jsou tradičním pokrmem, jejž připravovaly už naše prababičky, které na něm oceňovaly časovou i finanční nenáročnost, stejně jako výtečnou chuť. Základem pokrmu jsou těstovinové flíčky a uzené maso, které se spolu s dalšími ingrediencemi zapékají v troubě.
Nejdříve si uvaříme flíčky dle návodu na obalu a do vody na začátku vaření ještě navíc přidáme kousek uzeného masa, aby se flíčky uzeným pěkně provoněly.
Mezitím si nakrájíme uzené maso na malé kostičky a pokud Vám z masa zůstane pěkná kost s kousky masa, můžete ji také přidat k vařícím se flíčkům. Uzené maso si na trošce oleje lehce osmahneme.
3
Jakmile jsou flíčky uvařené, scedíme je a dáme do zapékací mísy či na pekáček. K flíčkům do mísy přidáme osmahnuté uzené maso. Dokud jsou ještě flíčky teplé, přidáme k nim máslo (dle uvážení každého, asi 4 lžíce, ale může být i více či méně), které se ve flíčcích pěkně rozteče.
Rozšleháme si ve skleničce vajíčka, přidáme sůl (případně vegetu), pepř a flíčky zalijeme a promícháme. Flíčky dáme zapéct do trouby na cca 20 minut při 180 °C, aby flíčky zezlátly. A hotovo. Podáváme nejlépe s kyselou okurkou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
irs
|20. 2. 2017 11:21
Vegeta (Podravka) je již nyní k dostání i bez glutamátu (NATURA), takže OK
Daniela
|8. 2. 2017 13:21
Vegetu dávám,protože mi tam moc chutná. je sice nezdravá, to ale uzený taky, jinak ji moc nepoužívám,ale speciálně v šunkoflekách ji mám ráda. Do vajíček přidávám trochu mléka,je to pak jemnější, a slaninku přidávám rozškvařenou. Patří k mým nejoblíbenějším jídlům.
Mirka
|3. 1. 2017 12:41
Pěkně debilní recept. Vždy jsem dělala tak, že jsem vajíčky zalila až se flíčky rozpálily, teď jsem zamíchala vše dohromady dopředlu, dle vás a mám z toho sajrajt, peču už 45 minut a pořád jak sračka((
Jarka
|23. 11. 2016 16:19
A zítra chcípnem hlady :-D Menu na další dny je jaksi neviditelné =-O
Mlich
|19. 11. 2016 15:29
Vegetu tam teda nedávám, jen opepřím a taky trochu sušeného česneku.
A k flíčkům dávám i slaninu a osmaženou cibulku. Je to pak vynikající.
Alex
|23. 8. 2016 17:36
Vegeta je kreativita jako prase :-D
wagabund
|15. 5. 2016 11:21
šunky na stranu fleky na prostěradlo ;-)
Milan
|7. 5. 2016 10:17
Ano vegetu bych asi vynechal,ale pod to uzené dávám trochu usmažené cibulky je to fakt bezva. ;-)
Alča
|1. 3. 2016 17:07
Vegetu dávám, chutná nám to všem. Záleží přeci na chuti každého! Vaření je o inspiraci a kreativitě. :-)