Mám dotaz - koláče jsem vždycky pekl s rozpuštěnou Herou - je v něčem lepší olej? Jinak dělám s různými dalšími náplněmi, nejoblíbenější jsou ořechová, mák a plátky jablek se skořicí, ale povidla a tvaroh jsou krásně kontrastní a nepřejí se.
Chtela bych se zeptat kolik suseneho drozdi pouzit. V USA nemuzu najit zive drozdi. Dekuji
ta merunkova marmelada je super, chutna to vytecne. Pro holky v USA, pouzijte plnotucnou riccota cheese - opravdu moc chutne. diky za recept. A vsem za pomoc.
Tak vám nevím...peču už přes 20 let a stalo se mi oprvé něco, co nechápu. Dělala jsem z poloviční dávky, těsto nevím proč bylo tuhé jako ďas, musela jsem přidat mléko a olej. Pak sice hezky vykynulo, ale koláčky byly skvělé jen po upečení. Druhý den už jen jako ty koupené. Asi zůstanu u svých osvědčených majonézových receptů.Možná to bylo tím, že jsem použila jinou značku droždí než jindy.Ale musím říct, že chlapi je snědli všechny.
dik za vsechny rady, mam jeste jednu otazku, ja tady v USA nemuzu sehnat kostky kvasnic, mam je to susene aktivni drozdi co se pouziva na peceni chleba, funguje dobre, ale nevim kolik lzicek bych asi tak mela dat misto jedne kostky. Nemate s tim nekdo zkusenost ? Jinak ted pecu a pouzila jsem merunkovou marmeladu, tak uvidim. Ale dala jsem malo toho drozdi, tak je to dost ubohe, ale je to v troube, letim to okouknout a pak dam vedet.
Pro Zitu - na půl kila mouky je 1/4 kg tvarohu dost málo, ještě asi půl kostky.
Mino, nebo zkuste povidla smíchat s piškotovými drobečky či strouhaným perníkem, aby se zahustila.
Nemám zkušenost s pečením koláčků a chtěla bych je zkusit.Kolik je na toto množství těsta potřeba tvarohu?Můžete někdo poradit?
Já jsem zjistila, že mi povidla tečou když není dostatečně vykynuté těsto. Po naplnění tvarohem je nechám ještě dokynout na plechu, a pak teprve je plním povidly, ta už v důlku pěkně drží. Jinak se nedostatečně vykynuté těsto v troubě teplotou zvedne a povidla z koláčků stečou. Danka
este manapadlo, ze ten lekvar by som mohla akokeby zmiesat s makom....moze byt?
heli vdaka....pousilujem sa, teraz ked budem na slovensku, tu tvoju znacku zohnat, mam toho na prinesienie do nemecka uz dost....suchy hrudkovity tvaroch, salko, rum a teraz aj lekvar....:o))
Moje maminka tekoucí povidla zahušťovala strouhaným perníkem. Problém je v tom, že dáte povidla na koláče a když v troubě uvidíte, že tečou, už je pozdě je chtít zahušťovat. Ale pro slovenské kuchařinky tady koukám na kelímek s povidly NOVA, tak po slovensky je to Sladený slivkový lekvár - vyrába NOVA pre ESSA Slovakia s.r.o. Galanta.
Paní Evo, určitě je to i velikostí důlku, že povidla tečou. Ale já se domnívám, že kupovaná povidla tečou proto, že se v nich švestky něčím nastavují. Vždyť domácí povidla opravdu netečou.
Moje maminka tekoucí povidla zahušťovala strouhaným perníkem. Problém je v tom, že dáte povidla na koláče a když v troubě uvidíte, že tečou, už je pozdě je chtít zahušťovat. Ale pro slovenské kuchařinky tady koukám na kelímek s povidly NOVA, tak po slovensky je to Sladený slivkový lekvár - vyrába NOVA pre ESSA Slovakia s.r.o. Galanta.
Tyhle koláče dělám už léta a že povidla stečou nebude povidlama. Když nemám, použiji marmeládu. Zpočátku jsem dělala příliš malý průměr důlku a a všechno teklo. Časem jsem vychytala a promáčknu pořádně štamrlátkem a nic neteče. Zkoušet a vychytat.
jeda....takze ja mam vlastne skusat do bezvedomia lekvare....mne mamka hovorila, ze ked lekvar raz uteka, tak to pokazi aj nejlepsia gazdina, ale akosi som na to zabudla...na moju skodu....musim teda prehladat vsetky nemecke slivkove povidla...a aj slovenske....skoda , ze tento rok nebola ziadna uroda slivak...asi by bol najlepsi ozaj domaci....Takze Karin, ako vidis....musis len skusat....co keby si jeden rad urobila s takym a druhy rad s onakym lekvarom, resp. naplnami. a sama budes vidiet, ktore ti vyjdu najsamlepsie...tie budu pre navstevu :o))))
Taky mám vždycky problémy s povily. Když jsem chtěla péci na svatbu a na koláčích mi opravdu záleželo, tak jsem vyzkoušela povidla od 7 výrobců a všechna tekla. Pak jsem našla povidla v plastovém kelímku od výrobce NOVA Sobotka a ta jediná netečou! Jsou vyrobena z 3/4 švestek a 1/4 jablek. Jinak dle obrázku je na těchto koláčcích tak málo povidel, že jsou spíš na ozdobu. Podle starého receptu se důlek v zabaleném koláčku dělá špičkou vejce.
opravujem.....nie natlacila az na spodok....ale NETLACILA...prepac
karin....ja som urobila taky uzatvoreny batoztek a urobila som do nich jamku....tiez som sa bala ze to pretrhnem a natlacila som az na spodoktak ked som tie jamocky naplnila slivkovym lekvarom, pri peceni mi ten lekvar tiekol kadetade. ale ja mam vo vseobecnosti furt problemy so slivkovym lekvarom, preto som rezignovala a plnim to orechovou zmesou, alebo makom.
chci se zeptat, jestli po naplneni tvarohem to zabalite tak, ze je vsude dokola jen testo a pak ten dulek na povidla ? - neroztrhne se tim testo ? Zkouseli jste nekdo misto povidel dzem ? tady v USA povidla nejsou...diky moc za odpoved, chci to udelat na velkou oslavu.
Já je tedy po upečení taky potírám máslem s rumem,ale vždy byly nadýchané,tak nevím.V každém případě jsou moc dobré.Zkusím to tedy jednou bez vejce a uvidím.
Já také nepotírám vajíčkem, jsou pak krásně nadýchané jako peřinka, povrch zůstaně krásně měkkoučký. Nejsou sice tak lesklé, ale jsou kypré. Po upečení potřu rozehřátým máslem s rumem a troškoucukru..
Protože je těsto po upěčení mnohem vláčnější. Nejsou sice takové lesklé, ale jsou zato měkkoučké jako peřinky. Po upečení potřu rozehřátým máslem s rumem a troškou cukru.
Tyto koláčky znám jako Dvojctihodné a jsou opravdu vynikající,ale nechápu proč nepotírat vejcem????
no, prave som si prebehla viacero receptov na kysnute kolace a to *pravidlo* o ktorom som pisala, nie je az takym pravidlom...takze tu skutocne zrejme autorka myslela , tu klasicku drozdovu kocku 42 gramovu.
Pavla....no v zasade ma kocka drozdia okolo 42 g. ale podla roznych receptovi, viem, ze na kilo muku ide ta cela kocka, takze na 500 g by malo ist pol kocky....som teda zmatena, pretoze prave dnes som ich chcela urobit a neviem co s tym.
Kolik gramu drozdi?
Vynikající, dělám už je po třetí......tentokrát jsem musela z dvojité dávky. Děti je milujou. Díky za recept.
Sice mi trochu nešlo kynutí, ale nakonec se vše podařilo a byly doopravdu vynikající. Chlapi ocenili zejména spojení chutí povidel a tvarohu. Na povrch jsem nedávala drobenku, ale plátky madlí. Dávám za jedna a děkuji za recept
Tyto koláčky si plnně zaslouží svůj název,jen se po nich práší.Výborné.
Tak koukám, že jste si poradily...přesně tak to má být..díky Elo za vysvětlení!!
Ano, je to přesně tak, zabalí se jako buchty (jsou to vlastně moravské koláčky). jen pro upřesnění - pokládají se švem na plech, aby se nerozbalily a byly pěkně hladké a kulaté
myslím, že ano, pak se ty "buchty" zploští a dá se tam povidlová náplň a navrch drobenka.
Nějak jsem moc nepochopila - těsto zakulatíme do tvaru koláčků - to znamená, že to zabalíme jako buchty?