Paní Evo, můžete mi prosím popsat, jaký děláte ten krém bez šlehačky? A ten se potom nerozpouští? Díky
Žiju v přesvědčení, že když vejce šlehám v páře, nejsou syrová, ale už tepelně upravená. Co? Taky bych je tam nechtěla dát syrové, tak to nechávám víc prohřát. Pro K. Lašákovou: myslím, že se krém rozpouští kvůli šlehačce. Dělám podobné rohlíčky, ale bez šlehačky a krém celkem vydrží.
je to asi i o štěstí,ale já co vím,tak salmonelu měly dvě moje kamarádky,obě dvě takové "ničemné" jak by řekla moje babička,samý ekzém,alergie..já vyrostla na tataráku,krémech se syrovejma žloutkama...tím nechci říct,že by si člověk neměl dávat pozor,ale kazit si vánoce salmonelou..hrozí spíš žlučník,myslím:-)
Radka, potešili ste ma, konečne niekto, kto to odborne podloží a nerobí zo surových vajec strašiaka. Keby ste videli, čo moja dcéra ako maličká pojedla, tak skolabujete... A prvýkrát bola chorá v 14. rokoch. U nás v rodine neexistujú žiadne osýpky, žiaden zápal príušných žliaz, žiadna rubeola a pod, a ani salmonela, hoci surový žĺtok do krémov pridávala už babička a tá sa to tiež od niekoho naučila. Asi fakt ide o tú odolnosť.
já mám zkušenost trochu z jiného soudku: zabývám se potravinami(studuju chemii a analýzu potravin a jejich bezpečnost v kontrolní praxi) a přijde mi,že tyhle bacily můžou být všude a jde spíš o to,že organismus v horší kondici má větší pravděpodobnost,že to neustojí. vím o případu,kdy našli vysokou koncentraci bakteriií salmonely v tyčinkách merci, oproti tomu jsme nedávno ve škole dělali mikrobiální testy potravin. Např. z hermelínového chlebíčku vyrostlo prakticky všechno,včetně salmonely,já zbytek toho vzorku šťastně dojedla a nic mi nebylo. Neříikám,že to není nebezpečné,ale tělo si se spoustou věcí poradí a jak už tady někdo psal,tak salmonela může být i v koření.
Já mám problém s vejci v krému, mám strach ze salmonely apod.Tento recept se mi líbí,ale vejcím v krému se zdaleka vyhýbám.Jaké máte vy zkušenosti?
Recept jsem dělala o vánocích.ˇKlasická šlehačka je 230-250ml (většinou 250ml), 1 máslo je 25 dkg.Krém je výborný.
Zora, souhlasím s Vámi. A to u nás ještě prodávají jakéhosi 200g máslového hybrida a 500g Heru. Asi 40 let jsou u nás v platnosti jednotky SI, ale občas si připadám tak jako ve staré Anglii. Tuhle jsem si tu četl recept kde stálo: 2a1/2 másla 250g :-) Podobné je to s hrníčkovými recepty, když není specifikován objem hrnku. Pokud je vše na hrnky, vem to nechť, ale když do receptury vstoupí vajíčka, může krajáč nebo šálek ovlivnit výsledek. Co dokáže čtvrtka másla demonstruji na DISKUZI :-(
Pýtala som sa už pred rokom aké maslo a ako veľké , ale odpoveď som nedostala, takže ešte raz: čo je to 1 šľahačka a 1 1/2 masla? Šľahačka býva od 180 ml do 500 ml, a maslo (Kateřina písala, že použila kravské) 100, 125 aj 250 g, tak ktoré teraz? Myslím si, že v receptoch by mali byť uvádzané hmotnosti a nie kusy, dnes sú už mnohé potraviny predávané v rôznych veľkostiach balení. Ďakujem za odpoveď a želám všetkým pekný deň (aj keď u nás upršaný).
Rohlíčky jsou super, budu je letos znovu dělat. Jen jak jsem je loni skladovala na balkoně (než se snědly), tak se potom náplň v teple úplně rozpouštěla, byla o moc měkčí než když jsem ji dělala. Mohlo to být třeba tím, že to možná venku přemrzlo? Poradíte? Díky.
Výborné.Rohlíčky byly nejdříve opravdu tvrdé,po 2 dnech ale zvláčněly a jsou výborné. Jako z cukrárny. Jen do krému jsem dala jen 2 kaštany a 1 máslo (kravské). Úplně to stačí. Vypotřebovala jsem i tak 1/2 krému, zbytek použiji do plněných ořechů.Příprava je sice složitější, ale stojí to za to.
Chutove vyborne, ale rozjeli se na trosku vetsi rohliky, cim to?
Ako veľké maslo a aké, kravské?
Nejlepší cukroví jaké jsem kdy ochutnala.
Rohlíčky jsou pryč!A určitě je budem péct i příští rok.Nakonec byly dobré i na tom lineckém.Díky Adélo za recept a taky za tip,jak využít zbylý krém.S těmi piškoty to bude super.Letos jsem ho dala tchýni..:o)Krásný Nový rok!
Radko,když nám krém vyzbyde, tak upečeme piškotovou roládu naplníme ji zbytkem krému... nebo můžete třeba krémem slepovat 2 piškoty k sobě a nakonec ještě polít nebo pocákat čokoládovou polevou.
Já jsem do krému nedala 1,5 másla ale jen 1 máslo. I tak mi ještě krém zbyl, tak jsem ho dala na mrazák.
Musím říct,že i když čokoládové krémy a krémečky nemusím,tak při ochutnávání tohoto mě napadlo to, co p. Magdu - naprosto luxusní.Jenom nevím,co budu dělat s tím zbytkem.TAKOVÁ ŠKODA ho vyhodit!Nejspíš budu muset upéct ještě něco,kde se dá použít.Nemáte někdo tip?
Dělala jsem podle tohoto receptu krém (rohlíčky jsem dělala z receptu pařížské rohlíčky bezlepkové - neměla jsem už tolik ořechů a ve druhém receptu bylo jen 10 dkg - mimochodem korpusy rohlíčků byly hned měkké a měkké i zůstaly). Krém z tohoto receptu je naprosto luxusní. Včera jsem rohlíčky stříkala krémem a měla jsem co dělat abych je všechny nesnědla.Mňam mňam.
Krém z poloviční dávky určitě půjde. S lineckým těstem jsme ho nezkoušeli, ale myslím si, že když to zkusíte, tak nic nezkazíte... Čokoládovou polevu děláme z obyčejné čokolády na vaření s trochou 100% tuku.
Ještě jeden dotaz?Jak děláte dobrou čoko polevu?Taky z kaštanů?Díky
Je možné udělat krém jen z poloviny surovin?A co si myslíte o použití lineckého těsta místo uvedeného?Vím,že je jiné,ale jsme se manželem jen dva, já cukroví moc nejím,tak je toho vždycky ažaž a zdá se mi to jako dobrý nápad, jak ho (to těsto..:o))zužitkovat.Jen nevím,jestli se to hodí.díky.
Povedlo se. Měla jsem strach z přípravy kremu, ale povedlo se. Na závěr jsem vše polila čokoládou. Část je už i snědená a sklidila jsem velké ovace. Jen mi zbylo krému na ještě jednu dávku rohlíčků.
Lenčo, my rohlíčky budem péct teprve tento víkend, plnit je pak budem až v týdnu před vánocemi. Ryhlíčky by se vám určitě nerozmočily, spíše mám obavu, aby se vám do vánoc nezkazily.
Prosim Vás jak moc předem můžu dát krém na rohlíčky. Mám obavu, aby se mi nerozmočily. Mám je už hotové a nechci přijít o své dílo.
Alenko, u nás doma všechno cukroví pečeme asi tak 2 týdny před vánocemi, plníme ho pak 5 dnů před vánocemi. Cukroví skladujeme na balkoně, krásně se za tu dobu proleží.
Doporučuji pročíst zajímavost na úvodní straně - Vánoční rady, tipy a recepty
Je možné si je připravit bez náplně již teď a naplnit pár dnů před vánoci?? Neporadil by mi prosím někdo, kdy mám začít péct cukroví na vánoce a zhruba v jakém pořadí?? Díky moc
Naprosto nejlepší cukrovíčko. Pracuji v jedné luxusní restauraci v centru Prahy, kam chodí jen cizinci, je tam cukrářka, která je dělá , a hosté je dostávají ve vánočním čase zdarma po jídle. Je na ně tak skvělý ohlas, že je nestačí ani péct.
Se strouhankou jsou to Pařížské rohlíčky - recept je tu. I na variantu s celými vajíčky a moukou. Jsou skvělé!
Dělávala jsem podobné,když se u nás jedlo krémové cukroví.K bílkům se ještě přidávala strouhanka.Po nazdobení krémem krásně změkly.Doporučuji těm,kdo je bude péct, nastříkat krém ozdobně trubičkou , nechat pořádně vychladit a pak máčet do čokoládové polevy,která nemá být moc teplá,tak akorát.Krém by se topil.A když je krém na rohlíčcích studený,poleva tak nestéká a je krásně lesklá. Jsou to takové jádrové rohlíčky-to jen pro přiblížení.Láká mě recept vyzkoušet,ale opravdu se to krémové u nás moc nemusí.Tak si musím nechat zajít chuť.
Já mám zato, že rohlíčky změknou samy tím krémem. dělám podobné cukroví, je tvrdé a potom krémem krásně změknou. A tyto vyzkouším taky na Vánoce! Jsou určitě výborné ! Líbí se mi ten krém.
Vypadá to přímo úúúúžasně,stahuji a rozhodně vyzkouším.