Piškoty rozdrobíme tak, aby nezůstaly žádné hrudky, prášek smícháme s práškovým cukrem, 1 bílkem a 3 lžícemi rumu. Přidáme 80 g másla a lžíci kakaa. Připravíme hmotu, kterou rozdělíme na 4 díly a každý z těchto dílů rozdělíme na 10 malých kousků = z 1 dávky je 40 kousků. Doporučuji 2 dávky.
Na vytvoření samotných hnízd potřebujeme formičku, která je běžně k dostání v domácích potřebách. Formičku vysypeme práškovým cukrem a namačkáme do ní vždy jeden dílek těsta s tím, že uprostřed vytvoříme jamku, do které dáme náplň (množství odhadnout tak, aby zbylo na všechny kousky), přiklopíme piškotem a opatrně vyklopíme. Před každým novým kouskem vysypeme formičku cukrem.
Cukroví je nepečené, poměrně rychlé. Doporučuji dělat tak 1-2 dny před Štědrým dnem. Uložit do chladu, ale před samotnou konzumací je lepší, když cukroví chvíli leží v pokojové teplotě.
Tohle je nejlepší recept na vosí hnízda, který jsem tu našla, zadělávám dvojitou až trojitou dávku. :)
I tak si recept lehce upravuju (podle naší chuti). Do těsta dávám jen 100g moučkového cukru a o něco víc rumu. Náplň dělám buď podle receptu z rumu, nebo z vaječného likéru. Vaječňáku dávám víc, aby byla náplň tekutější. Náplně je dost, pokud zbyte, slepím s ní nakonec pár piškotů - do druhého dne se krásně rozleží.
Aby se nelepily formičky, před každým naplněním je vysypu moučkovým cukrem, který hned vyklepu ven. Sice mám pocit, že ve formice žádný cukr vlastně nezůstává, ale funguje to, těsto se netrhá a jde dobře ven. Při otvrítání formičky se mi osvědčilo neotevřít půlky "rovně" od sebe, ale jednu z půlek otvírat jemně nahoru.
Vazeni, nechci hnidopizit, ale jedina VOSI hnizda ( pecena!!! ) se tady objevily az 16.1.2008 => " Vosi hnizda z brambor ". Vse ostatni jsou nepecene VCELI uly i podle tvaru formicky anebo jejich variace.
Zuzana Šindlerová
|27. 12. 2007 10:24
Vynikají úlky, nádherně se dělají a vyklepnou se jedna báseň. Moc děkuji za recept. Jen krém jsem použila z Kávových slziček, který mně zbyl a bylo mně ho líto, protože je výborný. Určitě udělám příští rok z dvojnásobné dávky. 1*
Romana Srbova
|18. 12. 2006 14:25
Chtela bych po letech zkusit zase vosi hnizda. Kolik masla davate na kolik vajecneho likeru? Tech zloutku se taky bojim
Markéta K
|17. 12. 2006 11:15
co takhle si těsto rozdělit, do jednoho dílu nedávat kakao, budete mít světlá a tmavá vosí hnízda, koupit také kakaové piškoty a zkombinovat to. Na tmavá světlé piškoty, na světlá kakaové piškoty. Zase trošku změna a nejlepší jsou plněná arašídovou nugetou, obalit v oříšcích. Tak to vždy dělala moje maminka
Simča Sládková
|22. 11. 2006 08:55
Taky děláme ořechové - tyto pškotové se mi zdají moc sladké. Ořechové jsou tady: http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JMQROQERQ9&id_kategorie=JNLQIRH5
Marcela Wochocová
|22. 11. 2006 06:50
Vynikající - udělané kuličky obaluji v moučkovém cukru a formičku nevysypávám, náplň dávám do dortové zdobičky - opravdu to jde dobře
Marie Svobodová
|29. 11. 2005 13:36
Pro paní Ludmilu, děláme ořechové a už jsou zd e.
ludmila chroma
|29. 11. 2005 13:13
Copak vy nikdo neděláte vosí hnízda z ořechů?
Jana
|20. 11. 2005 07:43
Také dávám vajěčný likér a je to super!!!
marie krejzarova
|16. 11. 2005 22:02
Co ten žloutek a salmonela? Vaječný likér je super.
Soňa N
|16. 11. 2005 13:57
Moc dobré,dělám každé vánoce jen jako náplň dávám máslo ušlehané s vaječným likérem a pak celé namáčím do čokoládové polevy.Vždycky zmizí jako první.