Vosí hnízda, typická žloutkovým krémem a rumovou příchutí, se u nás objevila zhruba v druhé polovině 19. století nejprve na svátečních tabulích šlechty a bohatších měšťanů. Dnes patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví.
RADA: Jak dělat vosí hnízda, aby se těsto nelepilo na formu?
Formicka na úly se vysypava mouckovym cukrem a pak s nelepší 8-)
Pokud vím, tak klasický recept - náplň vaječný koňak
Supr!! :-) vubec se netrhaji a testo jsem udelala na poprve a i na podruhe :) O:-)
"vystelte" si formičku kouskem mikrotenu a nic se Vám lepit nebude :-P
tak já prvně taky a dobrý, nejdřív jsem se rozčilovala, že se mi trhaj, tak jsem asi u pátýho začala formičku lehce prosypávat hladkou moukou a jsou pěkný, moje první !! každej rok zkoušim něco nového, něco poprvé, tak vosí hnízda 2015
Moje první ulky, testa jsem delala 1,5 a mela jsem s toho cca 35 ulku. Do testa jsem pridala kousek masla, aby se mi tolik nesypalo. Do formicky jsem si davala kousek pytliku a sly krasne ven. Do naplne jsem pak pridala trochu vajecneho likeru, tak snad budou chutnat :) Proste super, diky za rady snad pomuzou i dalsim. <:-)
Takže myslíte, že už bych je mohla dneska udělat a vydrží do Vánoc? Nebo radši ještě počkat? :)
Nevysypávám formičku, ale kuličku před napěchováním do formy v cukru obalím a nikdy se nelepí :)
fakt laskonky jou povedly se kozenky moje :-$
Paní nebojte nekazí já to skoušela :-))
Dovolím si oponovat, vosí hnízda jsou hnědé a touto máslovou náplni, včelí úl je světlý a s jinou náplní, tak se laskavě přestantě do ostatních navážet. Krásné svátky přeji :-)
Místo kakaa jsem dal granko , protože jsem neměl a taky super :-) . Formičky jsem plnil přes igelitový sáček , lépe to šlo vytahovat. Děkuji za recept :-*
Tenhle recept už jsem dělala loni a perfektní. Krásně se vyklepne z formy. Jestli se mi to zkazí řešit nemusim, protože vydrží pár dní... :-[
:-) a kdy je dobré ty vosí hnízda asi tak dělat? Mám strach takhle brzy, nebo ne? Díky
Paní silvik.t důlky do vosích hnízd zkuste dělat rukoletí od vařečky... ;-)
Letos vosí hnízda vyhrávají,těsto sem nechala dělat v domácí pekárně,holky byste nevěřily co domácí pekárna umí za kouzla.Jinak přeji hodně úspěchů všem <:-) ;-)
Joo, jsou to včelí úly, ale prostě nějak zlidověl název vosího hnízda. Španělský ptáček taky není španělský a už vůbec ne ptáček :-D Nezbude Vám nic, než se s tím smířit ;-)
tomu se v cesku vzdy rikalo vosi hnizda a na slovensku uly.chci to take zkusit,vypaaji dobre
A není náhodou úplně jedno, jak se jim říká? U nás doma to byla vosí hnízda, u vás zřejmě včelí úly, říkejte si tomu jak chcete, ale přestaňte laskavě ostatní urážet!!
Je vidět jak jsou ty lidi dnes blbý... to nepoznáte ani včelí úl? tohle je nesprávný název...
Vosí hnízda z tohoto těsta a s tímto krémem ,perfektní :) Těsto se udělalo velmi parádně a moc pěkně se s ním pracuje,nelepí se,nedrobí prostě super :) Mohu jen doporučit :) Opravdu mňamka :)
Při výrobě těsta jsem měla takový momentální nápad a piškoty jsem namíchala na odlehčení rýžovými chlebíčky(jdou ale špatně semlít),cukr jsem nepřidala vůbec a i přes to je to sladké dost,protože formička se vysypává cukrem.Protože jsem měla o ingredienci míň,tak mi to šlo vše dobře slepit.Jak píše p.Petra,vyložit igel.sáškem,je super věc,nádherně jdou ven,jen ty hnízda už nemají strukturu,jakou by měli mít.Víc mě trápí jedna věc a tou je,jak dělat do hnízd dirky a nepropíchnout si je a zároveň udělat co největší dirku pro hodně náplně :D Ale na to asi žádný fígl neni,to je jen v rukouch :D
Tak nevím, kde jsem udělala chybu, ale to těsto bylo jako drobenka :-( :-\ Skoro po hodinovém zkoušení a vztekání :-S jsem mrkla na net, co proboha dělám špatně! Přidala jsem máslo a těsto bylo lepší, jen se pořád lepilo ve vysypané formičce. Nakonec jsem našla i video, které zachránilo těsto před vyhazovem do koše.... Místo vysypávání formiček jakýmkoliv cukrem se ustřihne kousek igel. pytlíčku a vloží se do formičky, pak teprve těsto. Pak už to jde krásně vyndat! :-)
MAM RADA MNAMKY!!! <3
NOOO FUJJJJ JAK VY LIDI MUZETE JIST TAKOVY HNUS!?!
MNAM,,noo tak ty byli teda dobre :-* 8-) :-* 8-)
Jsou výborné, krém udělám jiný, nemám ráda žloutkové za syrova, ale těsto dobré, nedrobilo se, krásně se s ním pracuje, příště jen dám o trochu méně cukru, piškoty to osladí až až. Dobrou chuť ;)
dnes jsem ze 4 letou dcerkou hnízda dělala a jsou super :-) S těstem se nádherně pracuje , dcerka nebyla ani tolik upatlaná. Jen je musím schovat před manželem nebo budeme do vánoc dělat znovu:) :-D Pro maminky co píší, že se těsto drobilo- já přidala o trošku více rumu a super:) :-D
přesně tak:-) nepovedené cukroví místo piškotů a už se nemusí dávat žádný cukr:-)
Já letos nedávala vůbec žádný cukr do těsta. Švihala jsem to od oka, ale základ tvořilo rozmixované nepovedené cukroví z pečení, trochu mletých piškotů, ořechy, rum, máslo, kakao a protože jsem měla otevřenou plechovku Salka, kterou jsem chtěla spotřebovat - vrazila jsem to tam. A výsledek? Super! PS: a krém vznikl podobně - máslo, vaječný koňak a opět část Salka. Nejdřív se to příšerně srazilo =-O , ale po nahřátí se vyšlehal krásný krém. Na vysypání formiček - moučkový s trocho vanilkového - co zbyl z obalování vanil. rohlíčků 8-) - já vím, už je to úplně jiný recept....
Jsou výborné :) dělala jsem je z poloviční dávky, abychom moc nepřibrali :D do těsta bych příště ai přidala víc mála, trochu se drobilo, ale chuťově luxusní!
Já používám cukr moučkový na těsto a cukr jemný pískový na vysypání formiček. Tak se to aspoň nepaple. :-) Loni jsem dokonce použila pískový cutr i na těsto a také to bylo dobré.
mam dotaz?..je nutne pouzit cukr mouckovy?
Vosí hnízda jsme s bráchou milovali už od malička. Dělával se u nás právě tento recept. Letos opět nebudou chybět na talíři s cukrovím, takže už se moc těším. :)
Musím říct, že chuťově to není špatné, jen těsto se dost drobilo! Přidávala jsem stále máslo! Jako náplň jsem použila vaječňák. Celkově bych dala za 2.
Přidala jsem jen trochu víc másla, abych měla jistotu, že nebudou drobivé. Vynikající, super!
Monča : delame je par dni pred konzumaci a diky syrovemu vajicku vne hnizd skladujeme v lednici nebo na balkone
podle receptu jsem udelala vyborna vosi hnizda ! jen naplne mi vyzbylo na tri varky testa.... :) misto rumu jsme v druhem kole do testa dali vajecny liker a bylo to take vyborne "
Vazeni, nechci hnidopizit, ale jedina VOSI hnizda ( pecena!!! ) se tady objevily az 16.1.2008 => " Vosi hnizda z brambor ". Vse ostatni jsou nepecene VCELI uly i podle tvaru formicky anebo jejich variace.
moc se mi povedly=)
každý rok děláme tyto originální vosí hnízda která neodmyslitelně patří k našemu vánočnímu cukroví :-) mňamky recept
Dělala jsem letos jako poslední druh cukroví a už se mi nechtělo dělat náplň, tak jsem umíchala vaječný koňak s kouskem másla a náplň byla vynikající. Nakonec jsem polila rozpuštěnou čokoládou a myslím, že budu muset příště dělat aspoň dvojitou dávku, neb se po nich jen zaprášilo.
Jen malá poznámka..s máslovým krémem jsou to vosí hnízda, s koňakem jsou to včelí úly... je to i logické....tekutý koňak připomíná tekutý včelí med ;-)
Mefinko,děkuji za odpověd.
Mončo, já osobně budu dělat teď o víkendu vosí hnízda. Mám to potvzrené i od maminky mého přítele, která dělá vosí hnízda už několik let. Také je bude dělat teď o víkendu...
Chtěla bych se zeptat jak dlouho před vánoci to můžu udělat?Děkuji.
Já nedávám ani mléko, ani syrové vejce, stačí ubrat trošku drcených piškotů těsto drží bez problémů, pro lepší chuť dávám do těsta asi 50g mletých ořechů. Pokud je těsto přece jen drobivé stačí přidat o něco více rumu. Nekazí se a díky máslu nevysychají.
Minulý rok se mi rozpadli,možná to bylo máslem,ale s vaječným koňakem to musí být opravdu super.Zkusím je udělat znovu.
Já jsem do krému z uvedených ingrediencí vmixovala asi tak deci a půl vaječného koňaku. Bylo to taky dobré :o)
Letos jsem udělala vosí hnízda také s vaječným koňakem. Ale protože jsem slyšela, že se rád zapíjí do piškotu, rozmixovala jsem do něj vanilkový puding bez vaření (prášek). Na 300ml vaječného koňaku jeden sáček. Nebo i méně - pokud máte hustý vaječný koňak. Krásně se s ním pracovalo.
Simčo, díky za informaci.
Je pravda, že nejvíce se salmonala "chytí" z vajec, ale pozor, nejvíce je NA SKOŘÁPKÁCH, takže před rozbitím vejce umyjte (ale ne před uskladněním, to by se více kazila!!!, až před spotřebou). Salmonely přežívají mráz (pouze se nemnoží), ale usmrtí je teplota nad 70° C po dobu cca 10 min, což si myslím je při šlehání ve vodní lázni splněno.....
Vosí hnízda s vaječným koňakem jsou opravdu dobrá. Bohužel vaječný koňak se většinou dělá právě ze syrových žloutků! Také nerada používám syrová vejce, a proto při výrobě koňaku šlehám žloutky s cukrem vždy ve vodní lázni, takže přejdou teplem. Nevím zda to na zneškodnění salmonely stačí, ale zatím jsme neměli žádné problémy.
Paní Jano, díky za ten dip s vaječnákom!Já nechci používat v cukroví syrový žloutky, i když vím, že se to dělá..
Tyhle jsou výborné. dělali jsme je bez mléka,ale pak jsme zkusili s mlékem a ty byly vynikající. Už děláme pouze s mlékem.
Jsou moc dobré. S těstem se velmi dobře pracuje a je to hned hovové.
Také je dělám jen místo máslové náplně dávám vaječný koňak.Je to dobré.