• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Vosí hnízda
Napište svůj komentář k receptu

Vosí hnízda

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 207
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda
8fotografií
Nahrát fotku
 

Vosí hnízda, typická žloutkovým krémem a rumovou příchutí, se u nás objevila zhruba v druhé polovině 19. století nejprve na svátečních tabulích šlechty a bohatších měšťanů. Dnes patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví.

Suroviny

20 porce
  • Těsto
    • 120
      g máslo
    • 3
      lžíce mléko
    • 120
      g moučkový cukr + na vysypání formiček
    • 6
      lžíce hnědý rum
    • 300
      g dětské piškoty drcené
    • 2
      lžíce kakao
  • Náplň
    • 120
      g máslo
    • 120
      g moučkový cukr
    • 2
      ks žloutek
    • hnědý rum podle chuti
    • dětské piškoty na přiklopení

Postup přípravy receptu

1
Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky a každý vtlačíme do formičky na vosí hnízdo vysypané moučkovým cukrem (formičku před dalším naplněním vždy znovu vysypeme, aby se těsto nelepilo na její stěny).
2
Do vpěchovaného těsta uděláme koncem vařečky důlek, který vyplníme máslovou náplní. Přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky.

RADA: Jak dělat vosí hnízda, aby se těsto nelepilo na formu?

3
Hotová vosí hnízda necháme ztuhnout v lednici.

RADA: Dokonalá vosí hnízda

4
Náplň: máslo, cukr a žloutky utřeme v hladký krém. Můžeme dochutit rumem.

RADA: Jak poznat kvalitní máslo?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ořechové úly a tučňáčci

Ořechové úly a tučňáčci

Bílá vosí hnízda (marcipánová chuť)

Bílá vosí hnízda (marcipánová chuť)

Sójová vosí hnízda

Sójová vosí hnízda

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • miru24 | 19. 12. 2018 22:10

    skvělé těsto ;-)

  • eliska2017 | 16. 12. 2017 11:03

    budu zkoušet, uvidim

  • Andrea | 21. 12. 2016 07:03

    Formicka na úly se vysypava mouckovym cukrem a pak s nelepší 8-)

  • Alena | 20. 12. 2016 14:29

    Pokud vím, tak klasický recept - náplň vaječný koňak

  • Jana | 11. 12. 2016 19:21

    Supr!! :-) vubec se netrhaji a testo jsem udelala na poprve a i na podruhe :) O:-)

  • Zuza | 17. 12. 2015 21:43

    "vystelte" si formičku kouskem mikrotenu a nic se Vám lepit nebude :-P

  • Jana | 16. 12. 2015 17:06

    tak já prvně taky a dobrý, nejdřív jsem se rozčilovala, že se mi trhaj, tak jsem asi u pátýho začala formičku lehce prosypávat hladkou moukou a jsou pěkný, moje první !! každej rok zkoušim něco nového, něco poprvé, tak vosí hnízda 2015

  • LadyJana | 10. 12. 2015 17:35

    Moje první ulky, testa jsem delala 1,5 a mela jsem s toho cca 35 ulku. Do testa jsem pridala kousek masla, aby se mi tolik nesypalo. Do formicky jsem si davala kousek pytliku a sly krasne ven. Do naplne jsem pak pridala trochu vajecneho likeru, tak snad budou chutnat :) Proste super, diky za rady snad pomuzou i dalsim. <:-)

  • Maruška | 19. 12. 2014 16:50

    Takže myslíte, že už bych je mohla dneska udělat a vydrží do Vánoc? Nebo radši ještě počkat? :)

  • Titti | 3. 12. 2014 09:50

    Nevysypávám formičku, ale kuličku před napěchováním do formy v cukru obalím a nikdy se nelepí :)

  • Augulupus
    Augulupus | 20. 11. 2014 20:47

    Tak nevim s tim hnizdem..........

  • demon klarka | 22. 12. 2013 22:04

    fakt laskonky jou povedly se kozenky moje :-$

  • Liliana | 19. 12. 2013 15:57

    Paní nebojte nekazí já to skoušela :-))

  • Kateřina | 14. 12. 2013 20:25

    Dovolím si oponovat, vosí hnízda jsou hnědé a touto máslovou náplni, včelí úl je světlý a s jinou náplní, tak se laskavě přestantě do ostatních navážet. Krásné svátky přeji :-)

  • Petr | 13. 12. 2013 14:51

    Místo kakaa jsem dal granko , protože jsem neměl a taky super :-) . Formičky jsem plnil přes igelitový sáček , lépe to šlo vytahovat. Děkuji za recept :-*

  • katka | 11. 12. 2013 22:24

    Tenhle recept už jsem dělala loni a perfektní. Krásně se vyklepne z formy. Jestli se mi to zkazí řešit nemusim, protože vydrží pár dní... :-[

  • Bety | 9. 12. 2013 23:46

    :-) a kdy je dobré ty vosí hnízda asi tak dělat? Mám strach takhle brzy, nebo ne? Díky

  • Renata | 7. 12. 2013 15:33

    Paní silvik.t důlky do vosích hnízd zkuste dělat rukoletí od vařečky... ;-)

  • Jitka | 25. 11. 2013 04:48

    Letos vosí hnízda vyhrávají,těsto sem nechala dělat v domácí pekárně,holky byste nevěřily co domácí pekárna umí za kouzla.Jinak přeji hodně úspěchů všem <:-) ;-)

  • Like | 20. 11. 2013 10:39

    Joo, jsou to včelí úly, ale prostě nějak zlidověl název vosího hnízda. Španělský ptáček taky není španělský a už vůbec ne ptáček :-D Nezbude Vám nic, než se s tím smířit ;-)

  • hanka | 20. 1. 2013 05:13

    tomu se v cesku vzdy rikalo vosi hnizda a na slovensku uly.chci to take zkusit,vypaaji dobre

  • Michaela | 23. 12. 2012 09:53

    A není náhodou úplně jedno, jak se jim říká? U nás doma to byla vosí hnízda, u vás zřejmě včelí úly, říkejte si tomu jak chcete, ale přestaňte laskavě ostatní urážet!!

  • Katie | 22. 12. 2012 15:34

    Je vidět jak jsou ty lidi dnes blbý... to nepoznáte ani včelí úl? tohle je nesprávný název...

  • Lenča | 19. 12. 2012 18:28

    Vosí hnízda z tohoto těsta a s tímto krémem ,perfektní :) Těsto se udělalo velmi parádně a moc pěkně se s ním pracuje,nelepí se,nedrobí prostě super :) Mohu jen doporučit :) Opravdu mňamka :)

  • silvik T.
    silvik T. | 18. 12. 2012 08:48

    Při výrobě těsta jsem měla takový momentální nápad a piškoty jsem namíchala na odlehčení rýžovými chlebíčky(jdou ale špatně semlít),cukr jsem nepřidala vůbec a i přes to je to sladké dost,protože formička se vysypává cukrem.Protože jsem měla o ingredienci míň,tak mi to šlo vše dobře slepit.Jak píše p.Petra,vyložit igel.sáškem,je super věc,nádherně jdou ven,jen ty hnízda už nemají strukturu,jakou by měli mít.Víc mě trápí jedna věc a tou je,jak dělat do hnízd dirky a nepropíchnout si je a zároveň udělat co největší dirku pro hodně náplně :D Ale na to asi žádný fígl neni,to je jen v rukouch :D

  • Petra | 17. 12. 2012 15:12

    Tak nevím, kde jsem udělala chybu, ale to těsto bylo jako drobenka :-( :-\ Skoro po hodinovém zkoušení a vztekání :-S jsem mrkla na net, co proboha dělám špatně! Přidala jsem máslo a těsto bylo lepší, jen se pořád lepilo ve vysypané formičce. Nakonec jsem našla i video, které zachránilo těsto před vyhazovem do koše.... Místo vysypávání formiček jakýmkoliv cukrem se ustřihne kousek igel. pytlíčku a vloží se do formičky, pak teprve těsto. Pak už to jde krásně vyndat! :-)

  • Martina | 9. 10. 2012 00:10

    MAM RADA MNAMKY!!! <3

  • AndreA | 29. 12. 2011 19:46

    NOOO FUJJJJ JAK VY LIDI MUZETE JIST TAKOVY HNUS!?!

  • MAM RADA MNAMKY!!! | 29. 12. 2011 19:38

    MNAM,,noo tak ty byli teda dobre :-* 8-) :-* 8-)

  • ZuzkaA | 22. 12. 2011 19:36

    Jsou výborné, krém udělám jiný, nemám ráda žloutkové za syrova, ale těsto dobré, nedrobilo se, krásně se s ním pracuje, příště jen dám o trochu méně cukru, piškoty to osladí až až. Dobrou chuť ;)

  • zuzka | 6. 12. 2011 11:48

    dnes jsem ze 4 letou dcerkou hnízda dělala a jsou super :-) S těstem se nádherně pracuje , dcerka nebyla ani tolik upatlaná. Jen je musím schovat před manželem nebo budeme do vánoc dělat znovu:) :-D Pro maminky co píší, že se těsto drobilo- já přidala o trošku více rumu a super:) :-D

  • Diana | 23. 11. 2011 15:03

    přesně tak:-) nepovedené cukroví místo piškotů a už se nemusí dávat žádný cukr:-)

  • Kamyla
    Kamyla | 23. 12. 2010 06:29

    Já letos nedávala vůbec žádný cukr do těsta. Švihala jsem to od oka, ale základ tvořilo rozmixované nepovedené cukroví z pečení, trochu mletých piškotů, ořechy, rum, máslo, kakao a protože jsem měla otevřenou plechovku Salka, kterou jsem chtěla spotřebovat - vrazila jsem to tam. A výsledek? Super! PS: a krém vznikl podobně - máslo, vaječný koňak a opět část Salka. Nejdřív se to příšerně srazilo =-O , ale po nahřátí se vyšlehal krásný krém. Na vysypání formiček - moučkový s trocho vanilkového - co zbyl z obalování vanil. rohlíčků 8-) - já vím, už je to úplně jiný recept....

  • lukrecia01 | 21. 12. 2010 20:09

    Jsou výborné :) dělala jsem je z poloviční dávky, abychom moc nepřibrali :D do těsta bych příště ai přidala víc mála, trochu se drobilo, ale chuťově luxusní!

  • Petra | 21. 12. 2010 13:52

    Já používám cukr moučkový na těsto a cukr jemný pískový na vysypání formiček. Tak se to aspoň nepaple. :-) Loni jsem dokonce použila pískový cutr i na těsto a také to bylo dobré.

  • Veronika Navrátilová | 21. 12. 2010 12:57

    mam dotaz?..je nutne pouzit cukr mouckovy?

  • barda | 18. 12. 2010 12:43

    výborné, doporučuji

  • Sofiee
    Sofiee | 14. 12. 2010 14:54

    Vosí hnízda jsme s bráchou milovali už od malička. Dělával se u nás právě tento recept. Letos opět nebudou chybět na talíři s cukrovím, takže už se moc těším. :)

  • venyss venyss | 20. 12. 2009 16:59

    Musím říct, že chuťově to není špatné, jen těsto se dost drobilo! Přidávala jsem stále máslo! Jako náplň jsem použila vaječňák. Celkově bych dala za 2.

  • Jitka Horálková | 30. 12. 2008 20:18

    Přidala jsem jen trochu víc másla, abych měla jistotu, že nebudou drobivé. Vynikající, super!

  • Marie Bartošová | 26. 12. 2008 20:19

    Monča : delame je par dni pred konzumaci a diky syrovemu vajicku vne hnizd skladujeme v lednici nebo na balkone

  • Marie Bartošová | 26. 12. 2008 20:18

    podle receptu jsem udelala vyborna vosi hnizda ! jen naplne mi vyzbylo na tri varky testa.... :) misto rumu jsme v druhem kole do testa dali vajecny liker a bylo to take vyborne "

  • onen | 17. 1. 2008 11:27

    Vazeni, nechci hnidopizit, ale jedina VOSI hnizda ( pecena!!! ) se tady objevily az 16.1.2008 => " Vosi hnizda z brambor ". Vse ostatni jsou nepecene VCELI uly i podle tvaru formicky anebo jejich variace.

  • Anonym | 22. 12. 2007 11:27

    moc se mi povedly=)

  • Libor | 30. 11. 2007 10:34

    každý rok děláme tyto originální vosí hnízda která neodmyslitelně patří k našemu vánočnímu cukroví :-) mňamky recept

  • Dana Minaříková | 25. 12. 2006 17:08

    Dělala jsem letos jako poslední druh cukroví a už se mi nechtělo dělat náplň, tak jsem umíchala vaječný koňak s kouskem másla a náplň byla vynikající. Nakonec jsem polila rozpuštěnou čokoládou a myslím, že budu muset příště dělat aspoň dvojitou dávku, neb se po nich jen zaprášilo.

  • Nicolka | 21. 12. 2006 22:04

    Jen malá poznámka..s máslovým krémem jsou to vosí hnízda, s koňakem jsou to včelí úly... je to i logické....tekutý koňak připomíná tekutý včelí med ;-)

  • Anonym | 14. 12. 2006 09:42

    Mefinko,děkuji za odpověd.

  • Mefinka Mefinka | 14. 12. 2006 08:20

    Mončo, já osobně budu dělat teď o víkendu vosí hnízda. Mám to potvzrené i od maminky mého přítele, která dělá vosí hnízda už několik let. Také je bude dělat teď o víkendu...

  • Monča | 7. 12. 2006 22:05

    Chtěla bych se zeptat jak dlouho před vánoci to můžu udělat?Děkuji.

  • Dana Svobodová | 26. 11. 2006 15:59

    Já nedávám ani mléko, ani syrové vejce, stačí ubrat trošku drcených piškotů těsto drží bez problémů, pro lepší chuť dávám do těsta asi 50g mletých ořechů. Pokud je těsto přece jen drobivé stačí přidat o něco více rumu. Nekazí se a díky máslu nevysychají.

  • Petra | 21. 12. 2005 15:02

    Minulý rok se mi rozpadli,možná to bylo máslem,ale s vaječným koňakem to musí být opravdu super.Zkusím je udělat znovu.

  • Jana Dražková | 19. 12. 2005 21:01

    Já jsem do krému z uvedených ingrediencí vmixovala asi tak deci a půl vaječného koňaku. Bylo to taky dobré :o)

  • Jana Tichá | 19. 12. 2005 10:14

    Letos jsem udělala vosí hnízda také s vaječným koňakem. Ale protože jsem slyšela, že se rád zapíjí do piškotu, rozmixovala jsem do něj vanilkový puding bez vaření (prášek). Na 300ml vaječného koňaku jeden sáček. Nebo i méně - pokud máte hustý vaječný koňak. Krásně se s ním pracovalo.

  • Gabriela B | 9. 12. 2005 12:31

    Simčo, díky za informaci.

  • Simča Sládková | 8. 12. 2005 23:58

    Je pravda, že nejvíce se salmonala "chytí" z vajec, ale pozor, nejvíce je NA SKOŘÁPKÁCH, takže před rozbitím vejce umyjte (ale ne před uskladněním, to by se více kazila!!!, až před spotřebou). Salmonely přežívají mráz (pouze se nemnoží), ale usmrtí je teplota nad 70° C po dobu cca 10 min, což si myslím je při šlehání ve vodní lázni splněno.....

  • Gabriela B | 8. 12. 2005 18:15

    Vosí hnízda s vaječným koňakem jsou opravdu dobrá. Bohužel vaječný koňak se většinou dělá právě ze syrových žloutků! Také nerada používám syrová vejce, a proto při výrobě koňaku šlehám žloutky s cukrem vždy ve vodní lázni, takže přejdou teplem. Nevím zda to na zneškodnění salmonely stačí, ale zatím jsme neměli žádné problémy.

  • Ester | 7. 12. 2005 18:28

    Paní Jano, díky za ten dip s vaječnákom!Já nechci používat v cukroví syrový žloutky, i když vím, že se to dělá..

  • Anežka Kašparová | 2. 12. 2005 20:24

    Tyhle jsou výborné. dělali jsme je bez mléka,ale pak jsme zkusili s mlékem a ty byly vynikající. Už děláme pouze s mlékem.

  • Zuzana Korbová | 18. 11. 2005 16:20

    Jsou moc dobré. S těstem se velmi dobře pracuje a je to hned hovové.

  • Jana | 21. 9. 2005 10:47

    Také je dělám jen místo máslové náplně dávám vaječný koňak.Je to dobré.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví Vosí hnízda Vánoce
Moučníky Nepečené Cukroví Prosinec Chlazení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Dětské piškoty Hnědý rum Kakao Máslo Mléko Moučkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krevety s pikantní omáčkou

Krevety s pikantní omáčkou

Lístkoví šneci se sýrem

Lístkoví šneci se sýrem

Babiččin štrůdl

Babiččin štrůdl

Rychlé chilli fazole

Rychlé chilli fazole

Řezy z pudinku

Řezy z pudinku

Lesklá citronová poleva

Lesklá citronová poleva

Výborný těstovinový salát s vejcem

Výborný těstovinový salát s vejcem

Zapečené brambory s žampiony a kuřecím

Zapečené brambory s žampiony a kuřecím

Bábovka (buchta, dort) z červené řepy s čokoládou - vláčná

Bábovka (buchta, dort) z červené řepy…

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

55
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
53
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
53
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka
46
Drožďová (kvasnicová) pomazánka
Drožďová (kvasnicová)…
45
Vepřový guláš s mrkví
Vepřový guláš s mrkví

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Kolega Slováčkové (†29) z Ordinace Jašków o její smrti: Nečekal jsem, že to bude tak rychle!

Kolega Slováčkové (†29) z Ordinace Jašków o její smrti: Nečekal jsem, že to bude tak rychle!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z bezinkových květů
Vosí domečky (dia)
Vosí domečky (dia)
Vosí hnízda
Vosí hnízda
Vosí hnízda (roláda)
Vosí hnízda (roláda)
Vosí hnízda II.
Vosí hnízda II.
  • Recepty.cz
  • Vosí hnízda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact