Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře, postup je stejný, jen ho nemusíme špikovat.
Uzené maso povaříme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a navlhčíme je vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, jemně pokrájené maso, cibulky, bylinky, nastrouhaný křen a rozpuštěné máslo. Nádivku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Králíka (kuře) naplníme připravenou nádivkou, otvor spojíme špejlí (jehlicemi), vložíme do pekáče s pokrájenou cibulí, podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 60-90 minut (dle velikosti králíka, kuřete) na 180°C za průběžného přelévání šťávou. Zbylou nádivku nandáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme spolu s králíkem (kuřetem) dozlatova.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Anna Jurčíková
|25. 10. 2015 11:14
Do velkého pekáče se mi pohodlně vešel králík i kuře a ještě jsem kolem dala nakrájený vepřový bok. Nádivky jsem dělala jednou tolik a pekla v troubě na dvě patra. Knedlíky byly bramborové i houskové a navíc ještě červené zelí na víně. Nandala jsem si toho na sebe až až a měla jsem se co otáčet abych něco nepokazila, ale každý si hostinu chválil a při dvanácti konzumentech toho opravdu moc nezbylo a to byla odměna ze všech největší.
Lukschová Dagmar
|9. 11. 2011 06:52
Přidávám se s pochvalou, na oběd jsem zvala mladé s dětmi, moc jim chutnalo a nám samozřejmě též.
J.K.
|7. 8. 2011 14:11
Výborný recept! Výborný králík! Výborná nádivka! Kdyby bráchové z králíkárny věděli co je čeká, snad by se i těšili! Děkuji Jana