Jablka pokrájíme na kousky, podlijeme troškou vody (0,5 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme je rozdusit na malém plameni (můžeme i rozpéct) se špetkou nastrouhané citronové kůry. Během dušení mícháme, aby se nám nepřipálila. Když jsou jablka rozdušená, přidáme cukry, skořici a vše dohromady provaříme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme, jelikož používáme různé odrůdy jablek, tak budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Povidla používáme na koláče, vdolky, palačinky, do buchet... a dají se i lehce zavařit do sklenic a použít, kdy se nám zlíbí.
2
Plníme do skleniček od majolky, přesnídávky... asi 1 cm pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou (na dno dáme utěrku!) při 90°C zavaříme cca 15 minut. Po vytažení ani neobracíme dnem vzhůru, jen necháme pomalu zchladnout.
chystam se je tez udelat, ale muzu se prosim zeptat kolik z tech 2 kg jablek je cca sklenicek??
Peti
|29. 7. 2014 11:51
úžasné,výborné,jdu hned na další várku
Věrka
|19. 1. 2014 20:13
Jablíčka se nám kazí, tak jsem se pustila do povidel, jsou mooc dobrý.
Tereza
|16. 8. 2013 22:46
Dělala jsem z šesti kg letních jablek, rozvářela se rychle, tak jsem s nimi byla hotová brzy. Jsou vynikající a zítra budu pokračovat. Děkuji za výborný recept, Tereza. :-)
výborné , výborné, výborné !!!!! nic jiného nemohu říci, v sobotu jsem je dělala, zavařila, dneska ze zbytku koláče a jsou úžasné. Nevlastní syn vyblízával kastrůky po nich a dali by se dát i mrněti jako přesnídávka. Fakt super !
Povidla jsou vynikající a určitě ještě další uděláme.
Marcela Ptáčková
|19. 9. 2012 12:27
Doporučuji dát kvalitní vanilkový cukr, ne náhražky z obchoďáků které nemají s vanilkou nic společného. Povidel mám už pěknou zásobičku a jsou opravdu výborná. Zavařovala jsem je ve vroucí vodě.
Blanka
|4. 9. 2012 19:27
<:-) jsou skvělá
Anna Votrubová
|25. 8. 2012 15:59
Výborná povidla, dali by se jíst i jako dětská přesnídávka, kdyby se méně osladila. Recept chci moc pochválit.
ivčapě
|13. 9. 2011 12:39
dotaz na paní Marii : co to jsou žužly ????
Drahuška
|13. 9. 2011 11:20
Povidla jsou vynikající, stále mi je všichni pod rukama ujídají a pomlaskávají :-)
Marie
|16. 8. 2011 21:08
Jablka nestačím sbírat,je mi líto je vyhazovat a tak skorem obden dělám tyto vynikající povidla a žužly.Dávám je na koláče nebo lívanečky.
Dáša Šourová
|15. 5. 2011 20:02
Jako od babičky :-*
Anna
|14. 1. 2011 19:44
Máme rádi tyto povidla víc,než ty,s přidáním octa :(.