• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Vodová ančka (žitná kaše), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 80
      g celozrnná žitná mouka polohrubá
    • 15
      g celozrnná žitná mouka hladká
    • 850
      ml voda
    • 3
      špetka sůl (3/4 lžičky)

Postup přípravy receptu

1
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro nesají vodu, přisypávat postupně, rozkvedlat do hladka. Nechat zakryté odstát 20 - 60 minut. V teplých dnech i v ledničce, mouka má snahu začít v teple samovolně kvasit (vznikl by nepravý hořký kvásek).
2
V hrnci se silným dnem, ohřát 550 ml vody sestupným ohřevem, na velmi mírném plameni přivést k varu, osolit. Promíchat připravenou záklechtku. Středně rychle ji nalít do vroucí vody a míchat u dna lžící. Nejlepší je vodorovně kmitat lžicí ze strany na stranu. Směs mírně lepí, nelze lít pomalu. Po nalití rozmíchat, proti připalování u dna. Rozpoznávacím projevem zvyšující se teploty je hustota směsi. Pro nalití je směs řidší. Potom napřed mírně zhoustne, při varu je naopak ještě řidší než po nalití. Většinou tvoří velmi tenkou vrstvu na lžíci - většina steče dolů při teplotě varu.
3
Vařit velmi mírným ohřevem. Znakem varu je citelná změna hustoty vařené směsi - je tekutější blízko varu. Doba do varu je 15 - 25 minut podle tepla. Jakmile jsou vidět známky varu na hladině, není nutné déle vařit, je to dostatečná tepelná úprava (ověřil autorův žaludek). Lze naředit na požadovanou hustotu.
4
Nalít do mísy 1 - 1,2 l. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut. Kaše jde jíst jedině teplá, výrazným chladnutím se mění v hustou směs. Po vychladnutí se stane rosolem. Ohřev je možný, nutné je naředění. Opět se připaluje u dna.
5
Poznámka autora receptu: Jiný název Solomacha, rye gruel. Hladká mouka=jemná=výražková. Vždy je u dna připálená slabá vrstva mouky v závislosti na teplotě zdroje tepla (slabý ohřev i bez připálení u dna). Nutno hlídat teplotu, jinak se mouka u dna připaluje více a je cítit pach spáleného. V případě velkého tepla nebo bez hlídání mouka přeteče tak, že se vzedme ode dna a 2/3 obsahu vyteče ven. Přeteče zejména jemně mletá mouka. Středně mletá tvoří vodovější směs. Pozor - jemně mletá mouka je lepivá, tudíž při vaření se chová jako velmi hustá směs. Je nutné kombinovat ji s polohrubou. Jídlo je jednoduché. Název je z Krkonoš. Z pšeničné mouky šlo o jídlo staršího názvu matlafous. Tento typ jídla byl jídlem chudých a hubených (i zdravých) lidí v ČR ještě kolem r. 1950 na vesnicích. Jde uvařit i jen z jednoho druhu mouky, z jemně mleté vznikne hodně hustá směs, dost lepí při vaření i při chladnutí. Bio žitná mouka způsobí konzistenci mezi rosolem a gelem. Zhorší se provaření, zůstane hodně žmolků. Ze středně mleté mouky je vodovější, nemá výraznější chuť. Je také možnost sypat mouku přímo ze sítka do vařící vody, ale je nutné počítat s tím, že na sítku pára vytvoří slepenou vrstvu mouky a v případě sypání na hladinu bez sítka bude ve vodě velké množství žmolků. Je to také časově podstatně náročnější.
6
Poznámka 2: Pro řidší polévku upravit množství mouk: 40 g žitné mouky polohrubé, 10 g žitné mouky hladké. Volitelně, pro zasycení: 80 g zeleného hrachu, zelené čočky, malých fazolí, nebo ryba (treska, makrela, sleď). Také lze kombinovat s krůtím masem. Může být i máslo (podle chuti).
7
Poznámka 3: Jako přílohu lze uvařit 70-75 g žitné celozrnné mouky, rozmíchané ve 250 ml studené vody. Po namočení na 20 minut (zhoustnutí) rozmíchat a vlít do vařicí osolené vody 400 ml béhem míchaní lžicí . Ohřev nejslabším teplem proti připalování. Tyto poměry vody umožní kontrolovat var podle bublin ode dna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Vaření Chlazení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pórková polévka s krupicí

Pórková polévka s krupicí

Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

Pikantní nakládaný hermelín II.

Pikantní nakládaný hermelín II.

Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem

Cannelloni s boloňskou omáčkou a…

Smažené ředkvičky

Smažené ředkvičky

Bábovka s jablky a šlehačkou

Bábovka s jablky a šlehačkou

Dušené zelí - zadělávané

Dušené zelí - zadělávané

Polévka pho se zeleninovými nudlemi a jarní cibulkou

Polévka pho se zeleninovými nudlemi a…

Kuřecí srdíčka - pečená

Kuřecí srdíčka - pečená

Doporučujeme

30 minut
Špenátové palačinky s houbovou náplní

Špenátové palačinky s houbovou náplní

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

15 minut
Hruškový crumble s perníkem

Hruškový crumble s perníkem

140 minut
Hovězí pečeně s houbami

Hovězí pečeně s houbami

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

40 minut
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

100 minut
Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

Poslední sledované recepty

232
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
154
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
58
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
54
Tyrolské knedlíky
Tyrolské knedlíky
30
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od polévky až po moučník
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od…
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů?…
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné koláče. Některé i svítí ve tmě!
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Čím nahradit při pečení drahé máslo? Existují levnější i zdravější alternativy
Čím nahradit při pečení drahé máslo? Existují…
AHA.cz Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Mimibazar Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Flíska i rozepnutá saka: Která módní pekla by se neměla opakovat na státních vyznamenáních?

Flíska i rozepnutá saka: Která módní pekla by se neměla opakovat na státních vyznamenáních?

Ženy.cz Halloween na Netflixu: Tipy na strašidelnou zábavu pro všechny

Halloween na Netflixu: Tipy na strašidelnou zábavu pro všechny

Blesk.cz Eva Holubová po vážné operaci: Čeká ji očistec!

Eva Holubová po vážné operaci: Čeká ji očistec!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Denní horoskop na úterý 29. 10. 2024: Komu dnes nebude do smíchu a kdo zažije nejkrásnější den?

Denní horoskop na úterý 29. 10. 2024: Komu dnes nebude do smíchu a kdo zažije nejkrásnější den?

Další doporučené recepty:

Vločky k snídani
Vločky k snídani
Vločmínkové sýrušenky (Vločkovo-semínkové sýrové sušenky)
Vločmínkové sýrušenky (Vločkovo…
Vodácký Tuplákový HermBurger
Vodácký Tuplákový HermBurger
Volarské tvarohové koláčky
Volarské tvarohové koláčky
Volská oka speciál
Volská oka speciál
Volské oko v chlebu
Volské oko v chlebu
  • Recepty.cz
  • Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact