• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vláčný žitný chléb
Napište svůj komentář k receptu

Vláčný žitný chléb

autor: Adam Chuchel
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 47
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vláčný žitný chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
  • Kvásek
    • 30
      g vlažná voda (g = ml)
    • 7
      g sušené droždí (můžete dát i 8g)
    • 1
      špetka cukr
  • Těsto
    • 576
      g celozrnná žitná mouka (může být i BIO)
    • 70
      g špaldová mouka (může být i BIO)
    • 565
      g vlažná voda (g=ml)
    • 23
      g olej (ideálně olivový, může být i slunečnicový nebo řepkový)
    • 6
      g sůl
    • 75
      g semínka (Směs semínek viz níže)
  • Směs semínek 75g (dle chuti)
    • 30
      g dýňová semínka
    • 20
      g chia semínka
    • 25
      g lněná semínka

Postup přípravy receptu

1
Nejdříve si dáme do menší misky nebo hrníčku vlažnou vodu, ve které mícháme cukr, dokud se nerozpustí a následně nasypeme celý sáček sušeného droždí. Odložíme na cca 15 minut na teplé místo (na topení) a necháme vzejít kvásek.

RADA: Jak oloupat brambory

2
Mezitím si do mísy navážíme ingredience na těsto. Pořadí je úplně jedno, já osobně začínám moukou žitnou a špaldovou, vodou, olejem, solí a semínky.

RADA: Jak skladovat chléb?

3
Po vyběhnutí kvásku ho přidáme do ingrediencí na těsto a budeme zpracovávat. Já používám kuchyňského robota s hákem, kterého nechám na 1. nebo 2. stupeň hnětat dohromady asi 15 minut. Je důležité těsto kontrolovat a třeba i robotovi trochu pomoct, vespod se občas nepromíchá nějaká mouka.
4
Když máte těsto hladké a nevypadá jako řídká kaše, tak si ho z misky přendáme na vál nebo na kuchyňskou linku. Posypeme troškou žitné mouky a těsto ručně lehce zpracujeme. Nesmíme si s ním moc hrát, protože těsto má tendenci potom hodně lepit. Pokud byste těsto neměli dost tuhé už z robota, tak přisypte mouku po lžících (1-3 max.).

RADA: Jak na domácí chléb

5
Po zpracování těsta ho vytvarujeme a vložíme do nějakého pekáčku nebo formy na pečení. Vždy je nutné formu vystlat pečicím papírem nebo alespoň vytřít olejem a vysypat moukou. Mně se nejvíce osvědčil pečicí papír. Potřeme troškou vody a pod utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Ideálně 2 hodiny, když bude více tak nevadí.
6
Předehřejte si troubu na 220°C. Po vykynutí sundejte utěrku a nahraďte ji alobalem. Chléb se potom nebude připalovat a pěkně se propeče. Ještě trochu pokapejte vodou a vložte do trouby přímo doprostřed. Po 5 minutách stáhněte troubu na 200°C a pečte dalších 45-50 minut. Nebojte se těsto kontrolovat špejlí, ale opatrně - kůrka může být hodně tvrdá.
7
Po upečení ihned vyklopte z formy a dejte na mřížku vychladnout. Při chladnutí chleba přikryjte utěrkou aby neokoral.
8
A už si jen užijte výborný, měkký a vláčný žitný chléb :) Dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pšenično-žitný chléb

Pšenično-žitný chléb

Domácí chleba

Domácí chleba

Žitný chléb Ondra

Žitný chléb Ondra

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Chia semínka Cukr Dýňová semínka Lněná semínka Olej Semínka Špaldová mouka Sůl Sušené droždí Vlažná voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Horácké knedlíky

Horácké knedlíky

Brokolicový salát s nivou II.

Brokolicový salát s nivou II.

Kokosový koláč

Kokosový koláč

Kuřecí křidélka - ideální na párty

Kuřecí křidélka - ideální na párty

Chlebové bramboráky

Chlebové bramboráky

Bramborové placky

Bramborové placky

Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami

Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami

Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

Houbové roštěnky

Houbové roštěnky

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

50
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
21
Španělská bramborová polévka
Španělská bramborová…
20
Litý perník s jablky
Litý perník s jablky
19
Klasické lečo
Klasické lečo
19
French toast
French toast

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Princ Andrew po kritice kvůli Epsteinovi: Vzdal se titulu i poct!

Princ Andrew po kritice kvůli Epsteinovi: Vzdal se titulu i poct!

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Vláčný perník
Vláčný perník
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
Vláčný velikonoční beránek
Vláčný velikonoční beránek
Vládní bábovka
Vládní bábovka
Vlašimské řízky
Vlašimské řízky
Vlašský salát podle ČSN
Vlašský salát podle ČSN
  • Recepty.cz
  • Vláčný žitný chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact