g
olej
(ideálně olivový, může být i slunečnicový nebo řepkový)
6
g
sůl
75
g
semínka
(Směs semínek viz níže)
Směs semínek 75g (dle chuti)
30
g
dýňová semínka
20
g
chia semínka
25
g
lněná semínka
Postup přípravy receptu
1
Nejdříve si dáme do menší misky nebo hrníčku vlažnou vodu, ve které mícháme cukr, dokud se nerozpustí a následně nasypeme celý sáček sušeného droždí. Odložíme na cca 15 minut na teplé místo (na topení) a necháme vzejít kvásek.
Po vyběhnutí kvásku ho přidáme do ingrediencí na těsto a budeme zpracovávat. Já používám kuchyňského robota s hákem, kterého nechám na 1. nebo 2. stupeň hnětat dohromady asi 15 minut. Je důležité těsto kontrolovat a třeba i robotovi trochu pomoct, vespod se občas nepromíchá nějaká mouka.
4
Když máte těsto hladké a nevypadá jako řídká kaše, tak si ho z misky přendáme na vál nebo na kuchyňskou linku. Posypeme troškou žitné mouky a těsto ručně lehce zpracujeme. Nesmíme si s ním moc hrát, protože těsto má tendenci potom hodně lepit. Pokud byste těsto neměli dost tuhé už z robota, tak přisypte mouku po lžících (1-3 max.).
Po zpracování těsta ho vytvarujeme a vložíme do nějakého pekáčku nebo formy na pečení. Vždy je nutné formu vystlat pečicím papírem nebo alespoň vytřít olejem a vysypat moukou. Mně se nejvíce osvědčil pečicí papír. Potřeme troškou vody a pod utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Ideálně 2 hodiny, když bude více tak nevadí.
6
Předehřejte si troubu na 220°C. Po vykynutí sundejte utěrku a nahraďte ji alobalem. Chléb se potom nebude připalovat a pěkně se propeče. Ještě trochu pokapejte vodou a vložte do trouby přímo doprostřed. Po 5 minutách stáhněte troubu na 200°C a pečte dalších 45-50 minut. Nebojte se těsto kontrolovat špejlí, ale opatrně - kůrka může být hodně tvrdá.
7
Po upečení ihned vyklopte z formy a dejte na mřížku vychladnout. Při chladnutí chleba přikryjte utěrkou aby neokoral.
8
A už si jen užijte výborný, měkký a vláčný žitný chléb :) Dobrou chuť.