Připravíme kvásek z celého množství vlažného mléka, cukru a kvasnic. Mezitím smícháme a prohněteme oba druhy mouky, olej, majolku, žloutky a sůl, pak přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto. Uválíme bochánky podle požadované velkosti koláčů (nejlépe rovnou rozmístěné na plechu) a necháme chvíli kynout, pak zformujeme koláče (tj. placky s vyšším okrajem), naplníme, posypeme drobenkou, okraje potřeme vajíčkem a pečeme do (světle) zlatova.
2
Koláče zůstanou opravdu měkké a vláčné dlouhou dobu. Dělá je moje babička a lepší jsem nejedla.
Ahoj,jsem celkem zkušená co se týče pečení,ale tenhle recept má dvě velký plus.je jednoduchý a opravdu koláčky "asi" dlouho vydrží.no nevím u nás je ta banda 5ti chlapů ztrestala ještě večer po večeři.ale byli opravdu výborné,křehké......prostě super :-)
Fakt dobrý a vláčný těsto. Doporučuju péct rychle, tak na 190°C.
Denisa Navrátilová
|24. 2. 2008 15:21
tak jsem je taky zkusila, v životě se mi žádné kynuté těsto nepovedlo, tak jsem měla obavu, ale tyhle koláče nemají chybu, dala jsem tam 3 celá vejce nejen žloutky dala těsto kynout, pak jsem vytvarovala koláče průměr asi 8cm naplnila tvarohovou nádivkou, na ni kopeček makové (nebo obráceně) a posypala drobenkou a pekla asi na 170st 20 min, do růžova, po vyjmutí z trouby jsem okraje potřela směsí (voda, rum, mouč.cukr) a celé posypala moučkovým cukrem A NEMAJÍ CHYBU!!!!!!!!!! jen nevím jestli se mi povede ochutnat je i druhý den, jestli budou stejně vláčné, protože určitě nezbydou.
Kuchařka on-line
|9. 5. 2007 12:39
Opraveno.
Vanda Králová
|5. 5. 2007 21:27
S těmi kvasnicemi je to pravda. Párkrát jsem koláče zkoušela upéct a myslím, že akorát na tohle množství je 1 kostka droždí. Mohla by to Kuchařka on-line prosím v receptu opravit? Děkuji
Kajka
|10. 3. 2006 21:24
Tak jsem dnes pekla tyto koláče.Dovnitř tvaroh,nahoru jsem dala povidla a nakonec drobenku. S těstem se mi dobře pracovalo ,ale strašně rychle kynulo..Koláčky jsou sice nadýchané , ale ty kvasnice jsou příliš cítit. To množství kvasnic mi opravdu připadá na půl kila mouky až příliš. Jinak jsou výborné.
Anonym
|9. 3. 2006 00:33
prosím vás, dalo by se to těsto i vyválet a potom třeba vykrajovat kolečka a na plechu do nich dělat důlky?děkuji M.
Vanda Králová
|10. 2. 2006 14:40
Nejlepší je asi tvarohová náplň, pak jsou koláče krásně šťavnaté. A hlavně se nesmí upéct moc - měly by být světloučce hnědé, aby kůrka neztvrdla. Správné množství majolky je opravdu 100 g, jak psala Kuchařka online
Kuchařka on-line
|9. 2. 2006 14:10
Běžná vanička majolky má 100 g.
beba
|9. 2. 2006 14:08
to tam mám daľ 1 kg majonézy?
Di
|9. 2. 2006 13:23
V Čechách ještě existují vaničky po 1000 g.
beba
|9. 2. 2006 10:23
Koľko je to jedna vanička majolky? Na Slovensku máme majolku len v sklenných pohároch.
Eva
|9. 2. 2006 09:31
omlouvám se, to není anonym :))
Anonym
|9. 2. 2006 08:42
Kajko, doporučuji naplnit tvarohovou nádivkou, úplně zabalit (jako plněné knedlíky), na plechu zploštit, uprostřed udělat důlek, do toho kus povidel (marmelády) a drobenku navrh - tzv. moravské koláče
Vanda Králová
|8. 2. 2006 21:18
Pro Kajku, já jsem to nezkoušela, ale určitě by to šlo.
Kajka
|5. 1. 2006 23:03
Zkoušela jste dávat nápln i dovnitř , zabalit a nahoru posypku?
Vanda Králová
|2. 1. 2006 21:07
V receptu je to popsané trochu zmateně, ale těsto nejlépe necháme kynout v míse, ve které jsme ho hnětli, na teplém místě a samozřejmě tak dlouho, jak je potřeba (45 minut - hodinu?) - to určitě každý pozná, jestli už je aspoň dvojnásobné nebo trojnásobné, než bylo hned po uhnětení. Pak teprve vyválíme ty bochánky, dáme na plech daleko od sebe (abysme měli dost místa na koláče, až je budeme pak "placatět") a necháme zase chvilku kynout (20 minut?) - podle uvážení
Anonym
|28. 12. 2005 21:03
jak dlouho se má nechat těsto kynout, prosím?
Máca
|28. 12. 2005 11:22
také dělám podobné koláče..jsou výborné, vtip je v tom, že ta majonéza je dělá vláčné po dlouhou dobu. Ta vanička majolky vychází tak na 3 polévkové lžíce. Jo a zkuste po upečení potřít ty koláčky ( hlavně okraje) rozpuštěným máslem nebo Herou s rumem..je to vynikající.
Vanda Králová
|28. 12. 2005 09:06
Majolka má být malá krabička, která vypadá jako krabička od termixu ....
Vanda Králová
|28. 12. 2005 09:04
Droždí by stačila i jedna kostka a půl, tj. 60 g .... ale myslím, že tam má zásadní význam, aby ty koláče byly opravdu nadýchané
Anonym
|27. 12. 2005 20:01
2 kostky droždí - není to moc na 1/2 kg múkyt.j. asi 80 g droždí?
Anonym
|27. 12. 2005 20:00
prosím Vás možte napísať o akú gramáž ide abnička majolky.A ešte niečo - robila som túto plnku s maslom a so salkom skaramelizovanom a tá náplň nebola vôbec tuhá, skôr liala sa, meviete prosím čím to je?