Klasika českých Vánoc, která na sváteční tabuli nesmí chybět. Tato vánočka je krásně nadýchaná a vláčná, plná sladkých rozinek a mandlí. Dejte si ji třeba na Štědrý den ke snídani a ihned se naladíte na tu pravou vánoční atmosféru.
Začněte přípravou kvásku. V misce utřete droždí s cukrem na hladkou kašičku. Zalijte asi 100 ml vlažného mléka a přidejte 1 lžíci polohrubé mouky a promíchejte. Nechte v teple asi 15 minut, až se začnou tvořit bublinky a kvásek zvětší objem.
Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí, vyválejte z nich prameny silné asi 2 cm v průměru a podle návodu na následující straně upleťte vánočku.
6
Vánočku potřete vejcem rozšlehaným se smetanou a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte dalších 15 minut. Hotovou vánočku poprašte moučkovým cukrem.