Dobrý den, asi jsem úplně neschopná ale nepodaří se mi uslehat šlehačku. Vždy z toho je máslo po malé chvilce šlehání. Šlehačka je studená vysokoprocentni. Nevím kde je chyba.
Kdyz chci pripravit neco rychleho a chutneho pro navstevu, pecu tento dort. Visne namacim pres noc v rumu, do testa pridavam lzici kakaa (mame radeji tmavy korpus). Rozkrajuji jen na dva dily, visnova hmota je tak velmi bohata a pikantni. Boky obaluji nastrouhanou cokoladou. Dort je vynikajici, nadychany jako pericko, nejlepsi na druhy den po rozlezeni :-)
Pekla jsem jako jeden ze dvou dortů k mamčiným 60.tinám. Musím říct, že celá rodina si opravdu pochutnala a tento jednoznačně zvítězil. Mé úpravy na základě komentářů: 2 šlehačky jsem vyšlehala s jedním tvarohem (vanička), do šlehačky jsem zamíchala strouhanou čokoládu na vaření - šlehačka držela a byla k dortu výborná. Těsto jsem pekla z 1 a 1/2 dávky. Boky pokryla opraženými mandlemi (to je opravdu lahodné). Rumem jsem potřela všechny 3 pláty dortu a dort jsem nechala uležet asi 1,5 dne. Opravdu mohu jen chválit a hodnotit za 1.
Udělala jsem jako řezy na plech a místo višní použila mražené ovoce "lesni směs". Taky dobré - viz foto, které by se mělo brzy objevit.
jen poznámka k dotazu Romany (sice 2roky starý dotaz :-) ) - je rozdíl mezi ŽELÉ a ŽELATINOU! To co popisuje ona (jak tuhle vychlazená a dělá hrudky), to je dorotvé ŽELÉ, co se používá nahoru na dorty! Do krémů apod. se používá ŽELATINA!
Dnes jsem podávala tuto nádheru jako dezert po novoročním obědě. Udělala jsem radši z 1a1/2 dávky, byl krásný, vysoký. Višně jsem měla naložené v rumu, takže jsem tu chuť naředila trochu černorybízovým džusem. A boky oplácala opraženými mandlovými lupínky, jak tu někdo radil. No prostě nádhera, bohužel nezbyl ani jeden kousek k fotu.
Ja pouzivam normalni cirou zelatinu, nebo muzete zkusit platkovou. Rozpustim ve vode, staci trosicku. Pak slehate slehacku a kdyz uz je skoro uplne uslehana, tak pridejte zelatinu a slehejte dal, dokud to neni huste. Muze byt tepla, nevadi to.
výborný, těsto jsem dělala jen ze 3 vajec, přidala jsem 3 lžíce vody a ušlehala, do mouky jsem přidala hrst kokosu, fantazie
ÎŢÎýŇÁŵĚŘĘŻ»Ż»úеÉ豸ÓĐĎŢą«ËľÎ»ÓÚÖĐąúł¤Čý˝ÇľĽĂÇřÓňµÄą¤ŇµÖŘŐň----ÎŢÎý´şÉ꾼ĂÔ°ˇŁ×Ôą«ËľłÉÁ˘ŇÔŔ´Ł¬ÎŇĂÇһֱąŘע×ĹÉç»áµÄ˝ř˛˝ÓëĐčÇóŁ¬ÖÂÁ¦ÓÚ°˛Č«Éú˛úşÍ˝ÚÔĽÄÜÔ´Ł¬Ćä˛úĆ·°üŔ¨<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=28.htm>şôÎü·§</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=29.htm>×č»đĆ÷</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com>ąýÂËĆ÷</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=34.htm>ĘÓľµ</a>ˇ˘ĎűÉůĆ÷ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=35.htm>ҺλĽĆ</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=32.htm>ĎűÉůĆ÷</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-id=339&classid=36.htm>żěËŮ˝ÓÍ·</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=33.htm>ľ˛Ě¬»ěşĎĆ÷</a>ˇ˘ąŢĹäĽţµČϵÁĐŁ¬ąă·şÓĂÓÚ»ŻŃ§ą¤łĚˇ˘Á¶ÓÍą¤łĚˇ˘·ĎĆř´¦Ŕíą¤łĚˇ˘´˘ÔËą¤łĚˇ˘ÉúÎďĆřĚĺşÍŔ¬»řĆřĚ幤łĚˇ˘Ë®´¦Ŕíą¤łĚˇ˘µÍÎÂą¤łĚµČˇŁ
Prosím o radu. Jakou želatinu koupit? Na trhu je hodně želatiny. V některých receptech se píše: Želatinu plátky necháme nabobtnat. Já mám ale zkušenosti jenom se želatinou na dort (je prášková = červená nebo světlá). Dělám ji přesně podle návodu a vždy se povede. Neumím ale želatinu zašlehat do krému. Např.do různých tvarohových krémů, anebo šlehačky. Když zašlehám želatinu moc horkou, tak se mi krém srazí. Když nechám želatinu trochu vychladit, tak při lití do krému želatina rychle ztuhne a krém vypadá hrozně. Prosím poraďte.Zítra chci upéct dort. Mám recept na výborný vanilkový krém, ve kterém se do vyšlehané šlehačky přidává želatina.Děkuji
Tu želatinu zašlehat šlehačem nebo jen vmíchat? Vlažnou? Láká mě to, nemám ráda šlehačku se ztužovačem.
Holky, jestli mate problemy se ztuzovacem, tak to delejte klasicky po cukrarsku - rozpustte pytlicek bile zelatiny v trosce vody a zaslehejte do uz uslehane slehacky. Je to nesrovnatelne lepsi, zadne hrudky a drzi to tvar mnoho dni.
Já mám jen technickou - Schwarzwaldský dort opravdu není vídeňská specialita, Marcelo. Proto se jmenuje Schwarzwaldský, že je Schwarzwaldský (Německo).Jana
Je to pochutnáníčko, ale do korpusu přidávám kakao
Podobně vypadá Schwarzwaldský dort, vídeňská specialita. Je ovšem třípatrový a na stranách je šlehačka obalená mandlovými plátky... joo to je dobrota. Marcela
Byl výborný!!
vynikající lepší než od cukráře
Děvčata, vykašlite se na ztužovač do šlehačky!!!!Ja jsem v sobotu normálně ušlehala šlehačku, opatrně do ní zašlehala asi polovinu měkkého tvarohu, nastrouhanou čokoládu a šlehačka drží a drží ještě dneska. (zbyl jen malinký kousek, o který se teď poperem!!). Když je větší řez, dávám dvě šlehačky na jeden celý tvaroh.
Hodnotím 1! Je to úžasný dort. Ještě přidávám do těsta na korpus KAKAO. Višně a kakao jdou k sobě báječně - zkuste to.
Nejlepší jsou domácí nakládané višně....nemají chybu:o)
Tenhle dort jsem dělala na svý narozky, a byl moc dobrý. Lepší než ten, který jsem kupovala.
Prostě pochoutka
Tak jsem to tedy vyzkoušela: šlehačku do el.šlehače, nejdřív mírně prošlehat, pak za stálého šlehání přisypat ztužovač a pak zvýšit obrátky a došlehat. A výsledek? No - můžete hádat. Jo - cucky. ALE: ne zas tolik a tak velké (byly hlavně při okraji mísy). Takže docela slibný posun :-)) Jinak dortík skvělý! A těsto super jednoduché! Určitě to stojí za zkoušku. Takže 1*
Tak bohužel, dělám taky tak, naleju šlehačku, přisypu ztužovač,promíchám, potom pomalé otáčky, pak zařadím vyšší stupeň a hrudky se objeví velmi brzy, přešlehaná šlehačka určitě není, je z větší části ještě tekutá. Tak je to rukama!!!
Jaroslavo O. přesně to dělám všechno jako vy, taky bez šlehače ani ránu a vždy se povede
Já nasypu ztužovač do šlehačky, trochu ho tam rozšlehám vidličkou a pak teprve šlehám šlehačem.Pak se mi to nehrudkuje, jinak ano.
Jéééé ani nevíte, jak potěší, že v tom nejsem sama. Všem moc a moc děkuji za odpovědi a to i za ty, co mi přišly na e-mail. Zkusím si z uvedených rad udělat nějaký "souhrn" a uvidíme. Doufám, že se mi to v neděli KONEČNĚ jednou povede :-)) - podám zprávu. Ještě jednou díky !!!
Kdysi se mi také dělaly ve šlehačce hrudky...do dneška nevím čím to bylo. Možná druhem šlehačky. Ale osvědčilo se mi jedno: šlehačku zásadně co nejvíce studenou a napřed jemně našlehám a až pak tam sypnu ztužovač a šlehám dál. Stejně jako paní Jarka, napřed pomalu a pak zvýším obrátky.
Jano, hrudky taky někdy dělá přešlehaná šlehačka. Zkuste šlehat o něco méně. Tím ztužovačem to tvar udrží, i když nebude úplně tuhá.
A já taky nasypu ztužovač do šlehačky a další postup mám stejný, ale výsledek je jiný - jsou tam hrudky. Není to sice hrozné, ale není to perfektní... Taky ztužovač moc nepoužívám.
Děvčata, sypu ztužovač až do šlehačky, nikdy obráceně. Rozmíchám elektrickým šlehačem na nejnižší rychlost, pak rychlost zvýším a došlehám do tuha. Hrudky jsem nikdy neměla:-) El. šlehač používám skoro na všechno, palačinkové těsto například ručně tak pěkně dohladka nevymícháte jako se šlehačem.
Mám stejný problém se ztužovačem, ale myslela jsem si, že je to rukama...používám ho jen velmi málo. Vidím, že nejsem sama a to mě uklidnilo. Taky se mi dělají hrudky.
A já zase musím napsat, že i z tohoto ztužovače dr. Oetkera se mi taky udělají hrudky... Taky nevím, jak ten ztužovač - a který - zamíchat do šlehačky, aby se neudělaly hrudky. Poradí někdo na 100% ??
Janinko - šlehačka fix od Oetkera nikdy nezklame, nasypu do šlehačky, promíchám a šlehám. Jinak tenhle dort můžu doporučit, je lahodný
Hmmm ... o víkendu mne čeká oslava a tenhle dortík mi přijde super, takže ho probnu. Jen mám prosbu, jestli mi někdo z Vás poradí: mám "celoživotní" problém se ztužovačem šlehačky. Ať naliji nejdřív do šlehače šlehačku a pak dám ztužovač, nebo to udělám obráceně, výsledek je vždy ten samý: cucky ve šlehačce. Prosím poraďte nějaký fígl a nebo výrobce ztužovače, který se Vám osvědčil. Já snad už zkoušela všechno a jsem z toho fakt na prášky :-)) Předem mnohokrát děkuji za odpověď!!!
Je moc výborný, všem moc chutnal. Diky za recept.
Vřele doporučuji přidat do těsta trochu skořice (mleté) a lžíci rozpustné kávy (nerozpoštěné - v granulkách). Vzhledem k většímu počtu dětí v mé rodině, dort plním jen šlehačkou a vypeckovanými višněmi, okolo omažu šlehačkou, ozdobím čokoládou a višněmi, ještě nastříkám šlehačkou ozdoby a přidám kočičí jazýčky nebo čokoládové penízky. Faktem zůstává, že to je první věc, kterou děti "ozobou".
Dělám podobný dort, ale do šlehačky přidávám želatinu rozpuštěnou v mléce-4plátky a ještě do šlehačky přidávám rozdrobené máslové sušenky nasáklé amaretem
hm ujde
Taky můžu doporučit! Jen místo dortu jsem udělala řezy, rum jsem přidala i přímo do višňové hmoty a ke šlehačkám jsem přidala ještě jeden tvaroh. V případě řezů je ale lepší dát nejprve krém a na něj višňovu hmotu. Bylo to moc dobré.
Efino nech višně třeba přes noc úplně potopené v rumu nebo jiném alkoholu a budeš mít naimpregnováno, ale pro děti to moc nebude
Mám ještě jeden dotaz ohledně velikosti formy. Když se má dort rozkrojit na tři pláty, musí se tedy asi použít nějaká menší dortová forma. Jakou velikost jste prosím použili? Děkuji
Alino, diky za odpoved. S varenim zacinam a docela s tim bojuji. V prosinci jsem delala dort synovi k narozeninam a bylo to docela fiasko. Tak snad to tentokrat dopadne lepe. Diky :)
O víkendu jsem ho prvně udělala pro důležitou návštěvu -tchán s přítelkyní. Namísto šlehačky navrh, jsem ho polila čokoládou a měl obrovský úspěch.Je vážně výborný!!!
Tak jsem to o víku zkusila, dortík je fakt lehký, ale chuťově nevýrazný. Možná jsem měla višně více "naimpregnovat" :-) Dětem chutnal, pro dospěláky byl moc mdlý, ale chutnal taky :-)
Alis díky, když mám potvrzeno, že jde šlehajda na ty višně, zřejmě to je tak tuhé, že to ustojí. Kdybych to rovnou udělala, nemusela jsem se třeba hloupě ptát, ale na druhou stranu - štěstí přeje připraveným - tak jsem radši info doplnila předem a co nejdříve jej zkusím - bude to změna :-)
Efino, rozřízneš, naplníš višněmi, na to dáš šlehačku a korpus, na druhé vrstvě uděláš to samé višně i šlehačku a vzšek dortu , na povrch a strany jen šlahačku a pár višní na ozdobu
Nějak mi to není jasné s tím naplněním višněmi a šlehačkou. Korpus se 2x rozřízne = na jeden řez dáme višňovou hmotu a na druhý šlehačku + povrch ještě potřít šlahačkou? Díky za upřesnění, ještě než ho zkusím :-)
Jitko, tento dort dělám pravidelně a vždy má úspěch. Šlehačka se musí ušlehat do husta, dort potřít a dát do chladna. Když předpokládám, že ho budu mít ještě další den tak do šlahačky přidám ztužovač nebo šlekačka-fix (běžně k dostání v supermarketech), uchovávám ozdobený dort v lednici a šlehačka nespadne, krásně drží
Chtěla bych uděla tento dort svému muži k narozeninám. Ale není mi jasné, jak naložit s tou šlehačkou, kterou se dort potírá. Mám ji ušlehat?? Pokud ano, nespadne po nějaké době ta šlehačka? Neměla by se tedy něčím vystužit, aby dort vydržel do druhého dne. Moc děkuji za radu.
Výborné
Výborný moučník, nejen jako dort, ale i řezy, vynikající!!!!! Vyzkoušejte!
Je to pro nás dort "jednička"
To je pochutnáníčko