Připravte vejmrdu. Oloupejte křen a jablka, obojí nastrouhejte najemno a promíchejte. Ochuťte octem, cukrem a solí, pak dejte odležet do chladu.
2
Vinnou klobásu rozdělte na čtyři díly. V místě, kde ji budete chtít rozdělit, vytlačte náplň zakroucením a ostrým nožem přeřízněte střívko. Každou část zamotejte do tvaru šneka a opatrně propíchněte ostrou špejlí.
Zatočené klobásy obalte v hladké mouce z obou stran a smažte na pánvi v rozpáleném oleji asi 4 minuty z každé strany. Ihned podávejte s vejmrdou.
4
Tip: Pokud budete klobásy péct, předehřejte troubu na 160 °C. V hrnci přiveďte k varu asi 2 litry vody a klobásy do ní na půl minuty ponořte. Zpevní se a zbělají. Nyní klobásy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olejem a pečte 12 minut. Klobásy otočte a dopečte dalších 10 minut dozlatova. Pečené či smažené klobásy podávejte s vejmrdou.