• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vinetarta - islandský vánoční dort
Napište svůj komentář k receptu

Vinetarta - islandský vánoční dort

autor: MUZEOLOG
0.0
moje hodnoceni
1.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vinetarta - islandský vánoční dort
Vinetarta - islandský vánoční dort
Vinetarta - islandský vánoční dort
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 1,50
      šálek cukr
    • 1
      šálek máslo
    • 0,50
      lžička vanilka
    • 0,25
      šálek mléko
    • 3
      ks vejce ušlehaná
    • 5
      šálek mouka
  • Náplň
    • 750
      g sušené švestky
    • 1,50
      šálek cukr
    • hnědý rum dle chuti
    • kardamom dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Smíchejte přísady a dejte vychladit. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a jednotlivé vrstvy dortu jsou měkčí). Rozdělte těsto na 7-9 kousků. Vyválejte je na pomoučeném prkénku do tloušťky asi 1/2-1/4 cm. Podle dna dortové formy vykrojte jednotlivé vrstvy. Na vymaštěném plechu upečte všechny vrstvy jako velké sušenky. Pečte je asi 5-7 minut při teplotě 190 °C, dokud kraje nezhnědnou, a pak je vychlaďte.
2
Na náplň uvařte do měkka švestky. Rozmačkejte je a důkladně rozmixujte. Přidejte cukr a poduste je, dokud nezesklovatí. Vychlaďte je a pak přidejte podle chuti rum a kardamon. Jednotlivé vrstvy vánočního dortu naskládejte na sebe, mezi vyplňte náplní. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem. Nakonec dort zabalte do aluminiové folie, dejte do lednice a nakrájejte na tenké plátky.
3
Podávejte s lahodnou silnou kávou.
4
Poznámka: já dala vanilkový cukr domácí výroby, použila jsem šálek na kávu, ne hrnek. Může se použít papír na pečení, ale řekla jsem si že se budu držet receptu, který pochází minimálně ze začátku 20. století. Nezabalila jsem ho, rovnou se jedl a zdobila jsem šlehačkou.
5
Zdroj: Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Diana von Welanetz Wentworthová: Slepičí polévka pro duši, kuchařka. Vyprávěnky a recepty, to vše pro potěchu duše i těla, Columbus Praha 1997, s. 24 -25 přesněji jde o recept Naomi Rhodeové.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Černobílý vánoční dort

Černobílý vánoční dort

Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát

Vánoční cukroví - Skořicové  a kořeněné čtverečky

Vánoční cukroví - Skořicové a…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • MUZEOLOG
    MUZEOLOG | 1. 7. 2011 08:12

    nenafotila jsem to, ale na netu jsou fotky :) napriklad: http://theradleyporch.blogspot.com/2007/12/vineterta.html http://www.cs.mcgill.ca/~kaleigh/pictures/saar-xmas-mtl-wpg/slides/vinetarta-0.html http://swervecalgary.com/2010/12/09/venitarta/ a tady je video návod :) http://vimeo.com/18382146

  • Petra_z_Pardubic
    Petra_z_Pardubic | 30. 6. 2011 15:45

    Škoda, že není fotečka. Ale určitě zkusím :-)

  • Jana | 21. 11. 2010 17:45

    .. také vyzkouším, <:-)

  • Lenka Franková | 3. 7. 2008 11:32

    Tak tohle za necelého půl roku určitě vyzkouším ;-)Vypadá to dobře

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dorty Nejlepší dezerty
Moučníky Dorty Pečení Dušení Vaření Chlazení Mixování Vánoce Výjimečný den Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hnědý rum Kardamom Máslo Mléko Mouka Sušené švestky Vanilka Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Játrová nádivka na pekáč

Játrová nádivka na pekáč

Ravioli s náplní

Ravioli s náplní

Celerová polévka II.

Celerová polévka II.

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Bílý smetanovo-tvarohový dort

Bílý smetanovo-tvarohový dort

Tiramisu s jahodami a čokoládou

Tiramisu s jahodami a čokoládou

Pangalaktický megacloumák

Pangalaktický megacloumák

Meruňkové smoothie

Meruňkové smoothie

Volské oko v chlebu

Volské oko v chlebu

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

53
Pohanka s uzeným masem
Pohanka s uzeným masem
49
Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky
Bešamelová omáčka s…
44
Drožďová (kvasnicová) pomazánka se slaninou
Drožďová (kvasnicová)…
42
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
25
Voňavé batátové karí
Voňavé batátové karí

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Denní horoskop na čtvrtek 6. 11. 2025: Komu se splní tajný sen a kdo zazáří v práci?

Denní horoskop na čtvrtek 6. 11. 2025: Komu se splní tajný sen a kdo zazáří v práci?

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Sexy pád do neznáma! Co v erotice čeká vaše znamení?

Nový díl Eroskopu: Sexy pád do neznáma! Co v erotice čeká vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Víkendová omeleta
Víkendová omeleta
Vinařské kotlety
Vinařské kotlety
Vindaloo pasta
Vindaloo pasta
Vinná klobása na pivě
Vinná klobása na pivě
Vinná klobása pečená v leču
Vinná klobása pečená v leču
Vinná klobása pod sýrovou peřinou
Vinná klobása pod sýrovou peřinou
  • Recepty.cz
  • Vinetarta - islandský vánoční dort
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact