• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vinetarta - islandský vánoční dort
Napište svůj komentář k receptu

Vinetarta - islandský vánoční dort

autor: MUZEOLOG
0.0
moje hodnoceni
1.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vinetarta - islandský vánoční dort
Vinetarta - islandský vánoční dort
Vinetarta - islandský vánoční dort
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 1,50
      šálek cukr
    • 1
      šálek máslo
    • 0,50
      lžička vanilka
    • 0,25
      šálek mléko
    • 3
      ks vejce ušlehaná
    • 5
      šálek mouka
  • Náplň
    • 750
      g sušené švestky
    • 1,50
      šálek cukr
    • hnědý rum dle chuti
    • kardamom dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Smíchejte přísady a dejte vychladit. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a jednotlivé vrstvy dortu jsou měkčí). Rozdělte těsto na 7-9 kousků. Vyválejte je na pomoučeném prkénku do tloušťky asi 1/2-1/4 cm. Podle dna dortové formy vykrojte jednotlivé vrstvy. Na vymaštěném plechu upečte všechny vrstvy jako velké sušenky. Pečte je asi 5-7 minut při teplotě 190 °C, dokud kraje nezhnědnou, a pak je vychlaďte.
2
Na náplň uvařte do měkka švestky. Rozmačkejte je a důkladně rozmixujte. Přidejte cukr a poduste je, dokud nezesklovatí. Vychlaďte je a pak přidejte podle chuti rum a kardamon. Jednotlivé vrstvy vánočního dortu naskládejte na sebe, mezi vyplňte náplní. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem. Nakonec dort zabalte do aluminiové folie, dejte do lednice a nakrájejte na tenké plátky.
3
Podávejte s lahodnou silnou kávou.
4
Poznámka: já dala vanilkový cukr domácí výroby, použila jsem šálek na kávu, ne hrnek. Může se použít papír na pečení, ale řekla jsem si že se budu držet receptu, který pochází minimálně ze začátku 20. století. Nezabalila jsem ho, rovnou se jedl a zdobila jsem šlehačkou.
5
Zdroj: Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Diana von Welanetz Wentworthová: Slepičí polévka pro duši, kuchařka. Vyprávěnky a recepty, to vše pro potěchu duše i těla, Columbus Praha 1997, s. 24 -25 přesněji jde o recept Naomi Rhodeové.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Černobílý vánoční dort

Černobílý vánoční dort

Vánoční cukroví - Skořicové  a kořeněné čtverečky

Vánoční cukroví - Skořicové a…

Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • MUZEOLOG
    MUZEOLOG | 1. 7. 2011 08:12

    nenafotila jsem to, ale na netu jsou fotky :) napriklad: http://theradleyporch.blogspot.com/2007/12/vineterta.html http://www.cs.mcgill.ca/~kaleigh/pictures/saar-xmas-mtl-wpg/slides/vinetarta-0.html http://swervecalgary.com/2010/12/09/venitarta/ a tady je video návod :) http://vimeo.com/18382146

  • Petra_z_Pardubic
    Petra_z_Pardubic | 30. 6. 2011 15:45

    Škoda, že není fotečka. Ale určitě zkusím :-)

  • Jana | 21. 11. 2010 17:45

    .. také vyzkouším, <:-)

  • Lenka Franková | 3. 7. 2008 11:32

    Tak tohle za necelého půl roku určitě vyzkouším ;-)Vypadá to dobře

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dorty Nejlepší dezerty
Moučníky Dorty Pečení Dušení Vaření Chlazení Mixování Vánoce Výjimečný den Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hnědý rum Kardamom Máslo Mléko Mouka Sušené švestky Vanilka Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborové knedlíky se švestkami

Bramborové knedlíky se švestkami

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Srnčí maso na smetaně

Srnčí maso na smetaně

Podzimní polévka s houbami

Podzimní polévka s houbami

Brambory na plechu s bylinkami

Brambory na plechu s bylinkami

Cibulovo-česneková polévka

Cibulovo-česneková polévka

Esíčka

Esíčka

Makovník, Makovec

Makovník, Makovec

Zeleninová polévka s černou čočkou

Zeleninová polévka s černou čočkou

Doporučujeme

20 minut
Letní těstoviny

Letní těstoviny

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

69
Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Jednoduché tvarohové…
63
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.
Plněné papriky podle…
39
Falešná svíčková omáčka
Falešná svíčková omáčka
39
Progresivní špagety, základní recept
Progresivní špagety,…
32
Čočková polévka se slaninou
Čočková polévka se…

Zajímavé články

Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry, které jsou ideální na teplé letní dny
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry,…
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku, perník, brownies nebo muffiny
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku,…
Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje snadné hubnutí i lepší trávení. Může to fungovat?
Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje…
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento snadný trik?
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento…
AHA.cz Domlácený Slováček skončil v nemocnici! Mrazivý ortel primáře

Domlácený Slováček skončil v nemocnici! Mrazivý ortel primáře

Mimibazar Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Puntíky jsou trendy pro každou ženu: Na co ale dát pozor ve zralém věku?

Puntíky jsou trendy pro každou ženu: Na co ale dát pozor ve zralém věku?

Ženy.cz Držení těla o vás prozradí více, než si myslíte. Víte, jak působíte vy?

Držení těla o vás prozradí více, než si myslíte. Víte, jak působíte vy?

Blesk.cz Smrt Ozzyho (†76): Dojemné vyjádření zdrcené rodiny! Na koho ale zapomněli?!

Smrt Ozzyho (†76): Dojemné vyjádření zdrcené rodiny! Na koho ale zapomněli?!

SportRevue.cz VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Denní horoskop na středu 23. 7. 2025: Kdo by si měl dát pozor na svá slova a komu prospěje změna?

Denní horoskop na středu 23. 7. 2025: Kdo by si měl dát pozor na svá slova a komu prospěje změna?

Další doporučené recepty:

Víkendová omeleta
Víkendová omeleta
Vinařské kotlety
Vinařské kotlety
Vindaloo pasta
Vindaloo pasta
Vinná klobása na pivě
Vinná klobása na pivě
Vinná klobása pečená v leču
Vinná klobása pečená v leču
Vinná klobása pod sýrovou peřinou
Vinná klobása pod sýrovou peřinou
  • Recepty.cz
  • Vinetarta - islandský vánoční dort
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact