• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vinetarta - islandský vánoční dort
Napište svůj komentář k receptu

Vinetarta - islandský vánoční dort

autor: MUZEOLOG
0.0
moje hodnoceni
1.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vinetarta - islandský vánoční dort
Vinetarta - islandský vánoční dort
Vinetarta - islandský vánoční dort
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 1,50
      šálek cukr
    • 1
      šálek máslo
    • 0,50
      lžička vanilka
    • 0,25
      šálek mléko
    • 3
      ks vejce ušlehaná
    • 5
      šálek mouka
  • Náplň
    • 750
      g sušené švestky
    • 1,50
      šálek cukr
    • hnědý rum dle chuti
    • kardamom dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Smíchejte přísady a dejte vychladit. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a jednotlivé vrstvy dortu jsou měkčí). Rozdělte těsto na 7-9 kousků. Vyválejte je na pomoučeném prkénku do tloušťky asi 1/2-1/4 cm. Podle dna dortové formy vykrojte jednotlivé vrstvy. Na vymaštěném plechu upečte všechny vrstvy jako velké sušenky. Pečte je asi 5-7 minut při teplotě 190 °C, dokud kraje nezhnědnou, a pak je vychlaďte.
2
Na náplň uvařte do měkka švestky. Rozmačkejte je a důkladně rozmixujte. Přidejte cukr a poduste je, dokud nezesklovatí. Vychlaďte je a pak přidejte podle chuti rum a kardamon. Jednotlivé vrstvy vánočního dortu naskládejte na sebe, mezi vyplňte náplní. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem. Nakonec dort zabalte do aluminiové folie, dejte do lednice a nakrájejte na tenké plátky.
3
Podávejte s lahodnou silnou kávou.
4
Poznámka: já dala vanilkový cukr domácí výroby, použila jsem šálek na kávu, ne hrnek. Může se použít papír na pečení, ale řekla jsem si že se budu držet receptu, který pochází minimálně ze začátku 20. století. Nezabalila jsem ho, rovnou se jedl a zdobila jsem šlehačkou.
5
Zdroj: Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Diana von Welanetz Wentworthová: Slepičí polévka pro duši, kuchařka. Vyprávěnky a recepty, to vše pro potěchu duše i těla, Columbus Praha 1997, s. 24 -25 přesněji jde o recept Naomi Rhodeové.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Černobílý vánoční dort

Černobílý vánoční dort

Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát

Vánoční cukroví - Skořicové  a kořeněné čtverečky

Vánoční cukroví - Skořicové a…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • MUZEOLOG
    MUZEOLOG | 1. 7. 2011 08:12

    nenafotila jsem to, ale na netu jsou fotky :) napriklad: http://theradleyporch.blogspot.com/2007/12/vineterta.html http://www.cs.mcgill.ca/~kaleigh/pictures/saar-xmas-mtl-wpg/slides/vinetarta-0.html http://swervecalgary.com/2010/12/09/venitarta/ a tady je video návod :) http://vimeo.com/18382146

  • Petra_z_Pardubic
    Petra_z_Pardubic | 30. 6. 2011 15:45

    Škoda, že není fotečka. Ale určitě zkusím :-)

  • Jana | 21. 11. 2010 17:45

    .. také vyzkouším, <:-)

  • Lenka Franková | 3. 7. 2008 11:32

    Tak tohle za necelého půl roku určitě vyzkouším ;-)Vypadá to dobře

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dorty Nejlepší dezerty
Moučníky Dorty Pečení Dušení Vaření Chlazení Mixování Vánoce Výjimečný den Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hnědý rum Kardamom Máslo Mléko Mouka Sušené švestky Vanilka Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Marinovaná vepřová kýta

Marinovaná vepřová kýta

Linecké koláčky

Linecké koláčky

Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.

Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink…

Pizza rohlíky

Pizza rohlíky

Plněné rohlíky jako jednohubky

Plněné rohlíky jako jednohubky

Celerová krémová polévka

Celerová krémová polévka

Salát z buřtů

Salát z buřtů

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

Cizrnová polévka - vydatná

Cizrnová polévka - vydatná

Doporučujeme

30 minut
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami

Rybí karbanátky s bylinkovými…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

143
Keeftedes - rodinné Ťofty
Keeftedes - rodinné Ťofty
56
Houbový guláš
Houbový guláš
38
Mrkvovo-banánové smoothie
Mrkvovo-banánové smoothie
31
Výborný jahodový dort
Výborný jahodový dort
25
Karbanátky z brokolice
Karbanátky z brokolice

Zajímavé články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
AHA.cz Kordula Stropnická to rozjela u bazénu: Co na tohle řekne Žilková?

Kordula Stropnická to rozjela u bazénu: Co na tohle řekne Žilková?

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Ženy.cz Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Blesk.cz Moderátorka Nora Fridrichová v slzách: Odpadl kousíček mého srdce, hlásí zdrceně

Moderátorka Nora Fridrichová v slzách: Odpadl kousíček mého srdce, hlásí zdrceně

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Pijavice, vůdkyně, hasička konfliktů… Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Pijavice, vůdkyně, hasička konfliktů… Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Další doporučené recepty:

Víkendová omeleta
Víkendová omeleta
Vinařské kotlety
Vinařské kotlety
Vindaloo pasta
Vindaloo pasta
Vinná klobása na pivě
Vinná klobása na pivě
Vinná klobása pečená v leču
Vinná klobása pečená v leču
Vinná klobása pod sýrovou peřinou
Vinná klobása pod sýrovou peřinou
  • Recepty.cz
  • Vinetarta - islandský vánoční dort
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact