Čerstvá, lehká, plná zeleniny a voňavých bylinek. Taková jsou vietnamská jídla. Připravte si třeba lahodný grilovaný vepřový bůček Bún chả s rýžovými nudlemi, salátem a zálivkou a vychutnejte si explozi chutí a vůní. Příprava jídla není vůbec složitá a výsledek stojí za to.
Vepřový bůček nakrájíme na tenké plátky. Všechny tekuté přísady na marinádu dáme do misky a mícháme, než se cukr rozpustí. Přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a česnek a zamícháme. Promícháme maso s marinádou a necháme alespoň hodinu v lednici marinovat.
Bůček vyndáme z marinády a rozložíme na pečicí mřížku, kterou položíme přes plech. Troubu nastavíme na gril na cca 230°C a vložíme plech s masem. Grilujeme z obou stran, dokud nebude bůček propečený a křupavý.
Nyní je čas na omáčku. Nejprve ve vlažné vodě rozmícháme cukr a pak přilijeme ocet, rybí omáčku, vmícháme rozdrcený česnek, chilli papričku, pár koleček mrkve a necháme odstát.
Nudle připravíme podle návodu na obalu. Poté připravíme salát ze směsi listů, na nudličky nakrájené mrkve, z kusu okurky a bylinek. Maso podáváme s nudlemi, salátem a omáčkou na namáčení podle chuti.